4 cég nyert a gigaközbeszerzésen

2017.07.31. 16:22

A közbeszerzéseken sikert sikerre halmozó, biatorbágyi székhelyű West Hungária Bau Kft.-vel (WHB) és a zalaegerszegi ZÁÉV Építőipari Zrt.-vel, továbbá a szegedi Dél-Konstrukt Zrt. és a miskolci Zeron Befektetési Zrt. által alkotott konzorcium nyert Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. nettó 200 milliárd forint keretösszegű közbeszerzésén – írja a Napi.hu.

A közbeszerzésen európai uniós támogatásból finanszírozott energetikai felújítási munkákra kerestek vállalkozókat. A keretösszege eredetileg 500 milliárd forint volt, de ezt a kiírás után 5 héttel, április elején a a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alatt működő NFSI lecsökkentette 200 milliárd forintra. A korszerűsítés részben műemlék épületeket érint.

Az eredménytájékoztató szerint a közbeszerzésen induló négy cég mindegyikével keretszerződést kötnek:

  • a WHB alvállalkozóként bevonja a munkába az egyik gyakori partnerét, az Épkar Zrt.-t, továbbá az azonos érdekeltségi körbe tartozó székesfehérvári Fehérép Kft.-t, a budapesti székhelyű Fehér Ablak Kft.-t és Fehér Energia Kft.-t.
  • A ZÁÉV a leányvállalatával, a Zala-Elektro Kft.-vel működik együtt,
  • a harmadik nyertesről pedig nem lehet még tudni, hogy mely alvállalkozóval fog együtt dolgozni.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szintén jelentős keretösszegű, 40 milliárd forintos felújítási tenderén is jutott munka többek közt a ZÁÉV-nak, a WHB-nak, a Zeronnak és Mészáros Lőrinc családtagjai cégének, a Fejér-B-Á.L. Zrt.-nek. Az MTK és a szombathelyi stadion mellett a ZÁÉV építi közel 150 milliárd forintért az új új Puskás Ferenc Stadiont a Magyar Építő Zrt.-vel együtt, amelynek ma már a WHB egyik cége és az Épkar a közvetett tulajdonosa.