Hivatalosan is vége a madárinfluenzának, újra exportálhatnak a magyar cégek

2017.08.24. 09:09

A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország csütörtökön visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. Ez azt jelenti, hogy sorra nyílhatnak az olyan piacok a magyarországi élő baromfi és baromfi termék szállítmányok előtt, amikre eddig magyar termelők nem exportálhattak a járvány miatt - derül ki a a Földművelésügyi Minisztérium közleményéből.

A járvány újbóli megjelenésének megelőzése érdekében egyes intézkedések továbbra is érvényben maradnak, például a baromfikat továbbra is zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni. Az előírás célja, hogy csökkenjen a vadmadaraktól való fertőződés lehetősége, írja az MTI.

2016. november és 2017. április 21. között a Nébih laboratóriuma összesen 240 baromfiállományban, 200 vadmadárban és 10 fogságban tartott madárban mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza H5N8 törzsének jelenlétét. A betegség Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Veszprém megyei állományokat érintett.

Minden érintett - és a vonatkozó előírásokat betartó - állattartó kártalanításban részesült. A leginkább sújtott kacsa- és libatartók részére ezen kívül csekély összegű jövedelempótló támogatást dolgozott ki a Földművelésügyi Minisztérium. Ezen kívül a feldolgozók is kapnak támogatást, ennek a részletein egyelőre dolgoznak a minisztériumban.