Halálbüntetést is kaphatnak a vietnami bankárok, ha bűnösnek bizonyulnak

2017.08.29. 10:45

51 bankár állt bíróság elé Vietnam fővárosában, Hanoiban hétfőn az állami energiacég, a PetroVietnam által részben tulajdonolt Ocean Bankkal kapcsolatos ügyben, amiben összesen 69 millió dollár eltüntetése a vád – írja a New York Times.

A vádlottak között van a bank volt igazgatója, Ha Van Tham és Nguyen Xuan Son a volt menedzser, akiket összesen 11 millió dollár ellopásával gyanúsítják. Ha bűnösnek találják őket, akár halálbüntetést is kaphatnak.

44 bankárt azzal gyanúsítanak, hogy nem tartották be a bankokra vonatkozó törvényeket, de a vádlottak között 5 másik cég képviselője is van. A tárgyaláson többen elsírták magukat, amikor a bíró arra kérte a hozzátartozóikat, hogy igazolják a személyazonosságukat.

A tárgyalások februárban kezdődtek, de akkor a bíró úgy döntött, hogy további bizonyítékokra van szükség. Az ügy előzménye, hogy 2015 májusában a vietnami állami bank megvette az Ocean Banket, miután a bank 445 millió dolláros veszteséget könyvelt el, és az összes kihelyezett hitelének 50 százaléka nemteljesítővé vált.

A tárgyalások még legalább három hétig tartanak. Vietnam a Transparency International korrupciós listáján 113 176 országból, tehát nem túl jó a korrupciós helyzet az országban. A kommunista párt az utóbbi években korrupcióellenes kampányba kezdett, aminek a keretén belül már előfordult olyan, hogy embereket halálra ítéltek.