Szilvia
5 °C
16 °C

Halálbüntetést is kaphatnak a vietnami bankárok, ha bűnösnek bizonyulnak

2017.08.29. 10:45

51 bankár állt bíróság elé Vietnam fővárosában, Hanoiban hétfőn az állami energiacég, a PetroVietnam által részben tulajdonolt Ocean Bankkal kapcsolatos ügyben, amiben összesen 69 millió dollár eltüntetése a vád – írja a New York Times.

A vádlottak között van a bank volt igazgatója, Ha Van Tham és Nguyen Xuan Son a volt menedzser, akiket összesen 11 millió dollár ellopásával gyanúsítják. Ha bűnösnek találják őket, akár halálbüntetést is kaphatnak.

44 bankárt azzal gyanúsítanak, hogy nem tartották be a bankokra vonatkozó törvényeket, de a vádlottak között 5 másik cég képviselője is van. A tárgyaláson többen elsírták magukat, amikor a bíró arra kérte a hozzátartozóikat, hogy igazolják a személyazonosságukat.

A tárgyalások februárban kezdődtek, de akkor a bíró úgy döntött, hogy további bizonyítékokra van szükség. Az ügy előzménye, hogy 2015 májusában a vietnami állami bank megvette az Ocean Banket, miután a bank 445 millió dolláros veszteséget könyvelt el, és az összes kihelyezett hitelének 50 százaléka nemteljesítővé vált.

A tárgyalások még legalább három hétig tartanak. Vietnam a Transparency International korrupciós listáján 113 176 országból, tehát nem túl jó a korrupciós helyzet az országban. A kommunista párt az utóbbi években korrupcióellenes kampányba kezdett, aminek a keretén belül már előfordult olyan, hogy embereket halálra ítéltek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?