Kamuzott az e-kamionos magyar csodacég

2017.08.29. 11:53

A Portfolio cikke szerint több sebből is vérzik Benke Gábor az eTruck Motor Zrt. vezérigazgatójának története, aki nemrég több lapnak is arról nyilatkozott, hogy a világon egyedülálló fejlesztésre készülnek egy elektromos kamion formájában, amit a terv szerint Hegyeshalom közelében gyártanának.

Benke nyilatkozatai alapján a 10 milliárd eurós beruházás (ami 3-4 év teljes Magyarországra irányuló külföldi működőtőke beáramlása) elsődleges célpiaca Magyarország lenne (miközben arról beszélt, hogy a hazai éves kereslet sokszorosát fogja gyártani), kínai befektetők pénze is van az üzletben (róluk semmit nem lehet tudni), és a projekt pénzügyi oldalát a König Bank kezelné, (amit nem így hívnak már).

A Portfolio több állításról is kiderítette, hogy nem igaz:

  • a cég állítása szerint az egész kezdeményezésben partnerként megjelenik a híres formatervező, dr. Zalavári József. Zalavári a Porfolio kérdésére elmondta, hogy Benke Gábor kérésére egyszer személyesen találkoztak, amely során formatervezési kérdésekben kérték a szakmai tanácsát, de partneri kapcsolat nem jött létre.
  • A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet is partnerként jelölték meg. Erről az derült ki, hogy Benke valóban megkereste őket az elektromos kamion ötletével és kérésére munkaprogramtervet dolgoztak ki az egyetemen, valamint árajánlatot is adtak a hajtásláncra vonatkozóan, szerződést viszont nem kötöttek.
  • A Siemens is a cég tudta nélkül lett partnerként megjelölve, a lap megkeresésére azt írták "jelezni fogjuk feléjük, hogy logónkat a jövőben ne használják fel ilyen célra."

Miután a lap beszélt a partnerekkel jelentősen megfogyatkoztak a partnerek az eTruck Motor Zrt. oldalán, már csak a König Bank és az Uber Transz maradt (bár a logók eltűntek, szövegesen még mindig fel vannak tüntetve a kamupartnerek). A König Bank ráadásul nem is létezik, az eTruck Motor Zrt. tulajdonosi körével megegyező tulajdonosi körrel rendelkező cég neve időközben König Investmentsre változott.

Benke a Totalcarnak azt is elmondta, hogy "egyedül a Fidesz kormány állt mellénk az olaj bábokkal szemben, emiatt az olajból élő országok folyamatosan támadják a magyar kormányt". A Portfolio a Nemzetgazdasági Minisztériumtól megtudta, hogy az eTruck Motor Zrt.-vel közvetlen kapcsolata nincs a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, csak a projekt mérlegelése és teljes körű vizsgálata esetén lehet szó támogatásról.

A lap cikke szerint az is fura, hogy a cég egy világszínvonalú kamion lefejlesztése után nem sajtónyilvános bemutatót tart, hanem felrak egy videót a Youtube-ra a fejlesztésről. Ráadásul az is felmerül, hogy a videón rossz minőségben hallgató e-kamion hang valójában csak a videó alá lett keverve.