Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tízből kilenc sajtos csipszben volt ízfokozó

2017.09.07. 11:40

A Nébih megvizsgált tíz sajtos csipszet, alább egy latinosabb hangulatú videón meg is nézheti, ahogy a hatóság munkatársai épp szakértően ropogtatnak.

A szervezet azt írja, hogy a csipszek vegyes eredménnyel zártak a vizsgálatot, de igazából akár megnyugtatónak is lehetne mondani. Ahol volt érdemi mennyiségű, de még határérték alatti ízfokozó a termékben, ott ezt rendesen fel is tüntették. Ez a mesterséges ízfokozó egyébként a glutaminsav, amiből 10g/kg a határérték pillanatnyilag.

Az egyik csipszre rá volt írva, hogy mesterséges ízfokozót nem tartalmaz, de abban is volt glutaminsav, csak nagyon kevés. Ennél a terméknél egyébként élesztőkivonattal próbálkoztak felerősíteni az ízeket.

A sajtos csipszeket lényegében ugyanúgy és ugyanabból gyártják: a vékonyra szelt krumplit olajban megsütik, aztán adnak hozzá sajtaromát vagy sajtport. A paprikás csipszekhez pedig például ételfestéket még, hogy pirosabbnak nézzen ki.

A vizsgált termékeknél egyébként rendben voltak a transzzsírsavak is, két terméknél viszont túl magas volt volt az akrilamidszint. Ez utóbbi egy szerves szennyeződés szénhidrátok sütésekor, és bár nincs rá definiált határérték, a gyártóknak törekedni kell a minél alacsonyabb szintre, ezért két gyártó figyelmeztetést kapott. A sótartalom mindenhol rendben volt, egy gyártónál pedig túllépték a terméken feltüntetett zsírtartalomszintet, őket is figyelmeztették.