Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Soha nem volt még ilyen hatalmas az amerikai államadósság

063 674915558
2017.09.12. 11:26

A történelem során először az USA államadóssága átlépte a húszbillió (húszezermilliárd) dolláros határt, miután a kincstár a rendkívüli intézkedések megszüntetését követően újra elkezdett állampapírokat kibocsátani – írja a Business Insider. 

Az államadósság aktuális állása egészen pontosan 20 162 176 797 904 dollár volt a pénteki nap végén. A lélektani határ átlépésére azután került sor, hogy Donald Trump megállapodott  a Demokrata Párt vezetőivel, így múlt pénteken a kongresszus elfogadta azt a javaslatcsomagot, amellyel többek között december 8-ig meghosszabbítják az adósságplafon felfüggesztését.

Március óta a kincstár nem bocsáthatott ki új állampapírokat (mivel a korábbi meghosszabbítás akkor lejárt), ezért 19,84 billió dollár körül stagnált az USA államadóssága. A pénteki megállapodásnak köszönhetően azonban újra megnyíltak a pénzcsapok, és a kincstár feltöltötte leapadt tartalékait.

Az Egyesült Államok bruttó hazai termelése 18,57 billió dollár, így

az államadósság már eléri az ország GDP-jének 107 százalékát.

(Borítókép: Alex Wong/Getty Images/AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?