Késik a Tesla beharangozott busza is

Camion-Tesla-e1493656930873.png
2017.09.14. 15:14

Szeptember végére ígérte Elon Musk a Tesla Semi nevű elektromos teherautóját, most Twitteren szőrmentén bedobta, hogy inkább Október 26-án jön majd ki a termék, írja a Guardian

Musk szerint majd nagyon látványos gép lesz. A menő design el is fog kelleni neki, mert igen hangzatos tulajdonságokat ígértek hozzá, például, hogy egy töltéssel ezer mérföldet (nagyjából 1600 kilométert) fog tudni menni. Ebben elég szkeptikusak az iparági szereplők, ugyanis egyszerűen ceruzaelem technológiájával megegyező lítium-ionos akkumulátorok fejlesztése az elmúlt időben nem haladt lóugrásokkal. 

Az ilyen akkumulátorok ráadásul nagyok, nehezek és drágák, kívülről egyelőre biztosan nem látni, hogy erős támogatások nélkül hogyan lehetne a Semi versenyképes a dízeles teherautókkal szemben. Valószínűbb lehet, hogy csak városi szállításra lehet majd használni a Semi-t, ami feltehetően 3-400 mérföldet tud majd menni egy töltéssel. 

Augusztusban mondjuk kiszivárgott a Tesla egy másik ötlete, hogy egyelőre mégse lesznek teljesen önvezetők a teherautói. Pontosabban olyan technológiát tesztelnek, hogy egy konvoj élén emberi  sofőr vezet egy kamiont ,utána viszont önvezető kamionok követik szorosan és hosszú sorban, a légellenállásból fakadó költségeket jócskán lespórolva. 

A Teslának mindenesetre nem csak saját befektetői miatt kell igyekeznie a fejlesztéseivel, hanem a versenytársak miatt is. Közben ugyanis a Google is már rég fejleszti a saját önvezető-rendszerét az autókra, Waymo néven, és az Uber is hasonló irányba kutat már egy ideje.