Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Súlyosan szabálytalanul gazdálkodott az MDF utódpártja

2017.09.26. 11:02 Módosítva: 2017-09-26 14:38:39

Lezárult a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) és pártalapítványa, az Antall József Alapítvány (AJA) 2014-2015. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzése, az Állami Számvevőszék súlyos szabálytalanságokat tárt fel – írja az ÁSZ honlapján. 

Az ellenőrzések feltárták, hogy a JESZ és az AJA a szabályozási hiányosságok miatt nem teremtették meg a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait. A pénzügyi kimutatásokat, az éves jelentéseket és a számviteli beszámolókat nem, vagy nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően készítették el, továbbá nem biztosították gazdálkodásuk, vagyoni helyzetük átláthatóságát sem. A 2012-2013. évet érintő utóellenőrzés pedig megállapította, hogy az intézkedési tervben meghatározott feladatokat az AJA nem hajtotta végre, a szabályszerű működés és gazdálkodás feltételeit továbbra sem teremtette meg. Jelentéseiben az ÁSZ összesen 40 javaslatot fogalmazott meg, és több jelzéssel élt a hatóságok felé.

Az MDF utódjaként létrejött JESZ a törvényi előírásoknak megfelelően 2014-ben 526 millió 550 ezer forint központi költségvetési támogatásban részesült, ugyanakkor a 2014. évi pénzügyi kimutatásban 515 millió 936 ezer Ft bevételt, valamint 541 millió 961 ezer Ft kiadást számolt el. 2015-ben a JESZ nem kapott központi költségvetési támogatást, mivel a 2014. évi országgyűlési választásokon 0,2 százalékos szavazati arányt ért el, így nem jutott be az Országgyűlésbe. Az AJA 2014 első és második negyedévében egyaránt 7 millió 75 ezer Ft költségvetési támogatásban részesült. 2014 harmadik és negyedik negyedévben és a 2015-ben költségvetési támogatásra nem volt jogosult, mivel alapító pártja, a JESZ nem jutott be az Országgyűlésbe.

Az ÁSZ megállapította, hogy a JESZ gazdálkodásának szabályozási környezetét nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki. Emellett sem a párt, sem alapítványa nem készítette el pénzügyi kimutatásait, és súlyos szabálytalanságokat követett el a könyvvezetés és a gazdálkodás területén. A JESZ működéséhez a forrásokat, köztük a költségvetésből juttatott támogatásokat nem szabályszerűen használta fel és számolta el, a gazdálkodással összefüggő tevékenységének keretében a kiadások kifizetése során a jogszabályok és a belső szabályzatok előírásait nem tartotta be, a közpénzekkel nem átlátható és ellenőrizhető módon gazdálkodott.

 Az AJA még a JESZ-nél is nyilvánvalóbban hagyta figyelmen kívül a törvényi előírásokat, a 2012-2013-as évre vonatkozó ellenőrzés által feltárt hibákat nem sikerült kijavítaniuk. Az utóellenőrzés megállapította, hogy az intézkedési tervben meghatározott 21 feladatból 20-at nem hajtott végre az AJA, egy feladat végrehajtása pedig nem volt időszerű. Az alapítvány nem intézkedett például a támogatott szervezetek támogatási szerződés szerinti elszámoltatásáról, és egy meghiúsult rendezvény miatt kifizetett kártalanítási költség (1 millió 429 ezer Ft) visszafizetéséről. 

Az ÁSZ jelentéseiben 28 javaslatot fogalmazott meg a JESZ elnöke részére, és 12 javaslatot az AJA Kuratóriumának elnöke részére, hogy szüntessék meg a jogszabálysértő gyakorlatokat.

JESZ: a választási sikertelenség miatt volt

A JESZ cikkünk megjelenése után levélben elküldte saját álláspontját az ÁSz megállapításaival kapcsolatban, amit alább közlünk.

"Az ÁSZ a két szervezet 2014-2015 évre vonatkozó gazdálkodásában olyan problémákat talált, ami a 2014-es választási sikertelenséggel függ össze. A gyenge választási eredményt követően a párt vezetése lemondott, a két szervezetnek pedig nem maradt pénze arra, hogy a továbbiakban alkalmazottakat foglalkoztasson. Ennek ellenére a JESZ és Alapítványa minden törvényi kötelezettségét teljesítette, igaz sok esetben a határidőket nem sikerült tartani, ami valóban számviteli szabálytalanságnak minősül. Nagyon fontos látni, hogy a két szervezet a rendkívüli helyzet ellenére, más pártokkal ellentétben, mindenben segítette az ÁSZ vizsgálatát, és az ellenőrzési kötelezettségnek maradéktalanul alávetette magát."