Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

16 dolog, ami miatt nehéz az üzlet Magyarországon

2017.09.27. 19:30

Ahogyan arról beszámoltunk, Magyarország kilenc helyet javított a világ országainak legfrissebb versenyképességi rangsorában, ezzel visszakapaszkodva korábbi helyére, a 137 országot tartalmazó listán most a 60. helyen áll. Az ország versenyképességi indexe 4,3 pont lett az előző évi 4,2 után.

A javulás döntően a technológiai fejlesztéseknek köszönhető, illetve annak, hogy szélesedett a lakosság internethasználata, de sokat fejlődtek a pénz- és tőkepiacok is.

A versenyképességi pillérek közül a leggyengébb pontszámot az innováció, a vállalati hatékonyság vagy a piacok fejlettsége (angolul business sophistication), és az intézmények kapták. Ez utóbbi komponenst leginkább a kormányzat kontraszelektáltsága, a politikusokkal szembeni bizalmatlanság és a jogrendszer megbízhatatlansága húzta le.

A piaci fejlettség a felmérés szerint a klaszterek elterjedtségének hiánya, és a termelési folyamatok fejletlensége miatt gyenge elsősorban, de a termelési láncban hozzáadott érték szerint elfoglalt pozíciót is lehetne hova javítani. (A klaszter földrajzilag egymáshoz közel lévő vállalatok együttműködését jelenti egy iparágon belül.)

A WEF a legproblémásabb tényezők között a nem megfelelően képzett munkaerőt, a korrupciót, a túl magas adókat, a kiszámíthatatlan szabályozói környezetet és a túl nagy kormányzati bürokráciát emeli ki.

Jó hír, hogy a visegrádi országok között Magyarország érte el a legnagyobb javulást, amivel utolértük Szlovákiát a listán, viszont Lengyelországtól és Csehországtól még mindig jelentősen le vagyunk maradva.

A Világgazdasági Fórum 2003 óta minden évben közzéteszi a világ országainak versenyképességi rangsorát, idén 137 országot vizsgált. A Globális Versenyképességi Index (Global Competitiveness Index - GCI) a legátfogóbb ilyen jellegű mutató a világon. 114 olyan részmutatóból áll össze, amelyek befolyásolják a termelékenységet és a hosszú távú növekedési potenciál alakulását.