Véget ért a hitelkártyaláz?

2017.09.28. 07:36

Ismét csökkenni kezdett a Magyarországon kibocsátott hitelkártyák száma, június végén 1,314 millió volt forgalomban, 5,5 százalékkal - mintegy 76 ezer darabbal - kevesebb az egy évvel korábbinál - írta a Világgazdaság csütörtökön az MNB adatai alapján.

A darabszám mérséklődése mellett csökkent a hitelkártyák piaci súlya is: júniusban 14,6 százalékos volt a részesedésük a teljes bankkártyapiacon, míg egy évvel korábban 15,5 százalék. A forgalomban lévő kártyák száma mellett a kamatozó hitelkártya-követelések állománya is stagnált az utóbbi időszakban: a 124,7 milliárdos mennyiség alig pár százmillió forinttal nagyobb a bázisidőszakinál, kétéves időtávon viszont már majdnem húszmilliárdos (13,6 százalék) a visszaesés.

A kártyák száma és a kamatozó követelések mennyisége annak ellenére zsugorodott az elmúlt időszakban, hogy a kamatok mérséklődtek a piacon. A jegybank statisztikái szerint július végén 28,22 százalék volt az átlagos, szerződésekben szereplő ráta, 3 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.