Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatalmas többlettel zárta az államkassza az első fél évet

2017.09.29. 10:49

A kormányzati szektor az előzetes adatok szerint 270,5 milliárd forint többlettel zárta az idei első fél évet, ez a GDP 1,5 százaléka volt, az előző év azonos időszakához képest 183,9 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1 százalékponttal magasabb - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kormányzati szektor bevétele 8322,2 milliárd, kiadása 8051,7 milliárd forint volt az első fél évben. Az egyenleg változása a bevételeknek a kiadásoknál nagyobb mértékű növekedéséből adódott. A második negyedévben a kormányzati szektor többlete 18,2 milliárd forint, a GDP 0,2 százaléka volt, 38,9 milliárd forinttal, 0,4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A bevételek 516,3 milliárd forinttal, 13,3 százalékkal, a kiadások 477,4 milliárd forinttal, 12,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A négy negyedéves gördülő átlag 1,3 százalékos hiányt mutat, miközben a kormány 2,4 százalékos hiánycélt tűzött ki. Ennek alapján jelentős mozgástér áll még a kormány rendelkezésére a költekezésre, a Portfolio úgy számolt, a második félévben 12,5 százalékos mínuszt is termelhet az államkassza a GDP arányában.