Marton Lászlót újabb két nő vádolja zaklatással

2017.10.20. 23:39

A Marton Lászlót, a Vígszínház főrendezőjét szexuális zaklatással vádoló Sárosdi Lilla volt a Hírtv Alinda című műsorában péntek este, közben pedig telefonon bekapcsolódott két újabb, Martont vádoló nő.

Egyikük egy mindössze két évvel ezelőtti esetet adott elő. Eszerint nem sikerült a Színművészetire a felvételije, a folyamat egyik pontján Marton is leszavazta a továbbjutását. De rögtön ezután meg is kereste azzal, hogy ő már elég jó, nem kell évekig az egyetemen húznia az időt, járjon el inkább a Vígszínházba hozzájuk próbálni, tanulni. 

Marton László
Marton László
Fotó: Czimbal Gyula

A lány el is ment, ahol eleve túl tapogatósnak érezte a próbákat, de a többiek sem tiltakoztak, úgyhogy ő se tette. "Mindenkivel ezt csinálja, mindenkit ölelget, ó hát ez természetes" - magyarázta a lány. Majd később állítása szerint Marton azt mondta neki, hogy monológokat kéne gyakorolniuk, mivel ha munkalehetőséget kapna a lány, ebben előtte úgyis próbára tennék.

Csak ezt ne színházban tegyék, mert ott sokan zavarnák őket, inkább Marton belvárosi lakásában. Ott viszont kevésbé volt szó a szakmai dolgokról, viszont elég sok testi kontaktuskeresés, "ölelgetés" "tapizások" voltak.  A második próbára már úgy ment, hogy ezt a megalázottságot ő már nem bírja, "ez undorító". Ezért akkor rá is kérdezett,  

hogy úgy gondolom, hogy maga többet is akar tőlem, és erre az volt a válasz, hogy nem gondolod rosszul. És erre én elsírtam magam tehetetlenségemben, hogy összeomlott bennem egy egész világ, amire egész életemben készültem. És a sebezhetőségemet kihasználva volt erre még arca azt mondani, hogy mennyire szép vagyok, amikor sírok. És akkor ő mondta, hogy akkor többet nem kell találkoznunk, ha ez így nem megy, és én mondtam, hogy persze, természetesen nem fogunk találkozni.

A másik nő a 80-as években élt át állítása szerint hasonlót. Őt 21 éves egyetemistaként hívta Marton a Vígszínházba próbákra, és lenyűgözte, hogy itt lehet a nagy nevek között. Elmondása szerint néha Marton megfogta ugyan a lábát, de ez nem volt zavaró, mert közben "rendkívül intellektuálisnak" tartotta Martont, szerencsésnek, hogy egyáltalán szóba áll vele szakmailag. Majd elhívta Marton séták közben beszélgetni, "el voltam ájulva... hogy velem akar a nagy rendező beszélgetni az előadásáról".

Majd a próbafolyamat végén, a bemutatón maga mellé ültette, és a teljesen tömött színházban megfogta a lány kezét és a nyitott sliccébe húzta és két kézzel ott is tartotta. A lány botrány nélkül nem tudott volna kiszaladni, azt meg nem mert csinálni. Utána viszont rögtön elmenekült. Szörnyen érezte magát, a rendező viszont utánanyúlt. A lány az anyjánál lakott, aki úgy gondolta, hogy Marton udvarol a lányának, az incidensről pedig nem tudott, a lány nem merte elmondani. Marton kinyomozta, hogy hol lakik, titkárnőjével felhívatta az anyját is, végül a lány arra jutott, hogy beszél a férfivel. 

Beszéltek, Marton pedig rá tudta beszélni, hogy járjon még próbára. Utána egy ideig nem történt semmi, csak mikor egy darab utolsó előadása pont a lány születésnapjára esett. Ott a rendező egyszerre felajánlotta egy barátjával, hogy elviszik még kocsival ünnepelni. De a telefonáló szerint egy budai parkolóba vitték, és ott a lány fejét szorította rá a nemi szervére.  Utána a lány már nem ment a színház közelébe se.

Marton László egyébként tagadta a korábbi vádakat, és kilátásba helyezte, hogy pert indít rágalmazás miatt.