Judit
3 °C
7 °C

Elindulhat az első lakáslottó

2017.11.23. 11:05
Megérkezett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélye, elindulhat az első nemzeti otthonteremtési közösség (nok). Az első fecske 180 hónapos lesz, pár részletet megismertünk.

Az egyetlen magyar lakáslottó-társaság, a Central NOK (CNOK) Szervező Zrt. elindulhat az első otthonteremtési közösséggel – írta meg elsőként a Portfolio. Mindezt a cég is megerősítette számunkra, mert mint Török Béla vezérigazgató írta: „A törvényben előírt dokumentációs kötelezettségünknek eleget téve határidőn belül benyújtottuk a Magyar Nemzeti Bankba a közösség nyilvántartásba vétele iránti kérelmünket, amelyet felügyelő hatóságunktól meg is kaptunk.”

Magáról a sokat vitatott konstrukcióról itt és itt írtunk.

Az állami kedvezmény miatt a nok vonzó lehetőség lehet, de sokan fogalmaztak meg arról aggályokat, hogy egy ekkora értékű vásárláshoz mennyire alkalmas a vásárlói csoport koncepció. És az egész ágazat megítélésére árnyékot vetett, hogy Rogán Antal fideszes politikus a semmiből, látható szakmai egyeztetés nélkül állt elő az ötlettel, és a kialakított szabályrendszernek csak egyetlen társaság tudott megfelelni. A Central NOK-nak szeptemberben még rendeznie kellett tőkeproblémáit, de ez sikerült, így végül megkapta a zöld utat.

Hosszabb futamidőre

Ez a cég, vagyis a CNOK mindenesetre 120, illetve 180 hónapos, vagyis 10, illetve 15 éves nok-közösséget is meghirdetett, végül elsőként a hosszabb futamidő tud elindulni.

„Az ügyfelek a hosszabb futamidőt és az ezzel járó alacsonyabb havi befizetési összeget, illetve a magasabb állami támogatást választották. Ha lesz elegendő jelentkező., akkor a szintén szervezés alatt álló, 120 hónapos is elindulhat” – mondta el Török Béla.

A CNOK vezetője azt is elárulta, hogy nem volt könnyű dolguk az értékesítésnél, mert bár alapvetően egy egyszerű konstrukcióról van szó, de mivel a nok még teljesen új, az érdeklődők érezhetően óvatosak voltak.

Nagyvárosi tagok

De vajon kik és mekkora összeggel lesznek a tagok?

Erről annyit hallottunk, hogy a fővárosiak és a vidéki nagyvárosok lakosainak körében nagyságrendileg háromszor akkora volt az érdeklődés, mint az ország más részein, vagyis a kisebb településeken. Ez nyilván összefüggésben van azzal, hogy az új építésű ingatlanok és a fizetőképes vásárlók többsége is városi életformát folytat. Az első közösségben a belépők 10 és 25 millió forint közötti szerződéseket kötnek.

A CNOK tapasztalatai szerint általában családi döntés eredményeképpen születik meg a választás. Sokan használják ki azt a lehetőséget is, hogy családon belül összevonhatók bizonyos kedvezmények, vagyis családosan lépnek be.

Három fő típus

Három olyan jellemző ügyfélcsoport, amolyan csomópont alakult ki, amit a CNOK kiemelt számunkra. Ezek:

  • a befektetési ingatlanvásárlók;
  • hosszú távon egy jövőbeni lakásmegoldásként kezdik el maguknak vagy a gyerekeiknek;
  • a családiház-építők, és azok, akik kisberuházásban gondolkodnak, tehát 4-6 lakásos társasházat építésében vennének részt.

Az eddigi tapasztalataik alapján elmondható, hogy sokan szeretnének minél hamarabb kiválaszthatóvá válni, és ezért választják a törvényben is biztosított rendkívüli feltöltés lehetőségét.

Menetrend

Az indulás után a következő lépések várhatóak:

  • A Magyar Nemzeti Bank nyilvántartásba vételét követően elkezdődik a tagsági szerződések aláírása.
  • Az első havi befizetések megkezdésével elkezdi működését a közösség.
  • Az előírt befizetéseket követően a szervező megtartja az első kiválasztást, amikor is várhatóan több tag is vásárlási jogosultságot szerezhet.
  • Amikor a vásárlásra jogosult megtalálja a maga számára legmegfelelőbb új építésű lakást, a szükséges jogi formaságokat követően rövid időn belül be is költözhet álmai otthonába.

Végül megtudtuk, hogy már folyamatban van a második közösség megszervezése, amikor is az eljárás menete ugyanaz, amit az előzőekben elmondtunk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?