Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Többet vásároltunk, mint a múlt ősszel

2017.11.23. 11:22 Módosítva: 2017-11-23 11:38:29

Ősszel is folytatódott a kiskereskedelmi forgalom bővülése. 2017. szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,6, naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – derül ki a KSH friss jelentéséből. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 12,2 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 

Forrás: KSH
Forrás: KSH

2017. szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva majdnem minden árukategóriában nőttek az eladások, az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 898 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A legnagyobb növekedést az iparcikk jellegű vegyes termékek körében mérte a KSH, ezekből 17 százalékkal fogyasztott többet a lakosság, de a ruha és a számítástechnika is jól teljesített (13-13 százalékos bővüléssel). Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 0,5 százalékkal csökkent, míg a kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4 százalékkal nőttek.

2017. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 4,3 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,8 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.