OECD: Lassulni fog a magyar növekedés jövőre

2017.11.28. 12:50

Jól teljesít a magyar gazdaság, de egy-két éven belül a növekedés lassulni, az infláció pedig gyorsulni fog, ezért nagyon oda kell figyelni a gazdaságpolitikára – röviden ezt üzeni a magyar kormánynak az OECD legfrissebb, kedden megjelent gyorselemzésében. A szervezet javított a 2017 nyarán kiadott utolsó magyar növekedési előrejelzéséhez képest,

az OECD most idén 3,9 százalékos növekedést vár, ami jövőre 3,6 százalékra, 2019-re pedig 2,8 százalékra csökken.

A nyári előrejelzésében idén 3,8, jövőre 3,6 százalékos növekedést várt Magyarországnak az OECD. Ez viszont még mindig alacsonyabb a kormány várakozásainál. A 2018-as költségvetés szerint a kormány idén 4,1 százalékos növekedést vár, amely jövőre nemhogy csökken, de még nő is tovább 4,3 százalékra. 2019-re már a kormány is lassulást vár, legalábbis a 2016-ban megjelent négyéves makrogazdasági előrejelzése szerint, viszont a kormány még ekkor is 3,8 százalékos növekedéssel számol.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a gyorsjelentéssel kapcsolatos közleményében ennek ellenére üdvözölte, hogy az OECD javított az előrejelzésén, a kormány értékelése szerint ez azt jelenti, hogy „az OECD szerint is működik a béremelésre és az adócsökkentésre épített gazdaságpolitika". Az OECD valóban ilyesmiket ír, elismeri, hogy az emelkedő reálbérek és a javuló foglalkoztatás miatt emelkedő fogyasztás hajtja igazán a növekedést, az uniós beruházások mellett. Viszont a szervezet figyelmeztet is, hogy

a két számjegyű bérnövekedés miatt az infláció is fel fog pörögni,

jövőre meg is haladja a Magyar Nemzeti Bank céljaként meghatározott 3 százalékot, 2019 vége felé pedig már 4 százalék közelében járhat. A növekvő infláció pedig ronthatja az ország külső versenyképességét és fájhat a magyar exportnak. Éppen ezért az OECD szerint prudens makrogazdasági politikára lesz szükség, hogy ne romoljon az ország versenyképessége. Ehhez képest a kormány adócsökkentései és például a lakásépítési támogatások és hasonló állami költések miatt a költségvetési politika inkább lazulni fog 2018-ban, ami miatt jövőre a GDP 2,7 százalékára nő majd a költségvetési hiány. 

Az OECD szerint a következő két évben nagyjából folytatódnak majd a most is jellemző trendek, a belső fogyasztás és az uniós forrásokból finanszírozott beruházások pörgetik majd a gazdaságot, ami viszont veszít a külső versenyképességéből, ezért nem tud már ezektől olyan szinten növekedni, mint most. Emellett a szervezet szerint egész Európában lassul majd a növekedés a növekvő geopolitikai feszültségek miatt, ami szintén rosszul hat majd a magyar növekedési kilátásokra. Most viszont egyelőre minden ok.