Egyre több kínai keres lakást Budapesten

2017.11.29. 10:53

Most, hogy hétfőtől szerdáig a kormány minden idegszálával azon dolgozik, hogy Kína nyugati kapujává változtassa Magyarországot, sorra jönnek ki az elemzések arról, hogy eddig mit csináltak a kínaiak Magyarországon. Tegnap arról írtunk, hogy egyre kevesebb a kínai cég az országban,  ma pedig arról közölt elemzést az Ingatlan.com, hogy 

az elmúlt egy évben 40 százalékkal több kínai akart lakást venni Magyarországon, mint egy évvel korábban.

A Kínából érkező vásárlók különösen 6-8 budapesti kerületben és bizonyos árkategóriában keresnek lakóingatlanokat. Budán a II. és III. kerületben nézelődnek leginkább, ahol az 54-80 millió forint közötti ingatlanok iránt érdeklődnek a legjobban. Pesten is a kertvárosi részek a népszerűbbek a kínai vásárlók között, itt főleg Zuglóban, valamint a XVI. és a XVII. kerületben keresnek 47 és 69 millió közötti lakásokat. Azért a belvárosban is van kereslet, itt Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint főként az V. és VI. kerületben érdeklődnek lakások iránt a kínai vevők 42 és 78 millió forint között, leginkább befektetési céllal. 

Bár a kínai vevők kereslete elég kiemelkedően nőtt az elmúlt évben, a legtöbb ingatlant a külföldiek közül a német és brit vásárlók keresik Magyarországon. A britek 30, a németek 27, az osztrákok pedig 10 százalékkal több lakás iránt érdeklődtek, mint egy évvel korábban. Ők  Budapest  mellett a Balaton környékén keresnek házakat, de a debreceni, győri,  kecskeméti, szegedi és miskolci ingatlanok iránt érdeklődnek külföldről.