Gerzson
-3 °C
2 °C

Trópusigyümölcs-feldolgozó építéséről tárgyalunk Ghánával

2017.12.06. 15:56

Magyar agrárkutatási eredmények segítségével fejlesztheti mezőgazdaságát Ghána – közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) szerdán az MTI-vel, miután a hétvégén agrárkutatási, valamint oktatási együttműködési megállapodást kötöttek.

Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a közleményben kiemelte, hogy Magyarországon a kukorica termésátlaga hektáronként 8 tonnára tehető, addig ez Ghánában 1,5-2 tonna, ennek javítása érdekében hamarosan mintagazdaságot létesítenek Ghánában.

A NAIK szerint a jó fajtaválasztással és technológiával megduplázható az afrikai országban előállított élelmiszer mennyisége. A magyar cégek számára a feldolgozóipar is több lehetőséget rejt, közös vállalatok alakítására készülnek a felek, valamint magyar tőke bevonásával egy trópusigyümölcs-feldolgozó terveiről kezdődnek egyeztetések. A közlemény szerint a Magyarországon mezőgazdasági tanulmányokat folytató ghánai tanulók száma megduplázódhat, illetve magyar kutatók és hallgatók is mehetnek majd Ghánába.