18 millió forintos büntetést kapott az OMV

2017.12.11. 18:47

Megbüntette a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadsági Hatósága az OMV-t, amiért a cég több benzinkútján illegálisan rögzítették az ügyfelek és a dolgozók beszélgetéseit. A hatóság a maximálisan kiszabható 20 millió forintos bírságnál csak egy kicsit kevesebbre, 18 millió forintra büntette az osztrák olajcéget - írja az Inforádió.hu

A NAIH állampolgári bejelentést kapott arról, hogy "a kockázatok elkerülése és a helyi lakosok biztonságának, valamint kárenyhítés biztosítása" érdekében az egyik benzinkúton a kasszához nemcsak biztonsági kamerát, de mikrofont is telepítettek, amelynek felvételeit 1-2 hónapig meg is tartották. A felvételeken minden hallatszik abból, amit az ügyfelek és a kasszások beszélnek, még a dolgozók telefonbeszélgetéseit is rögzítette a mikrofon. 

A hatóság vizsgálata során kiderült, hogy nem egy elszigetelt esetről van szó, az OMV 164 benzinkútjának jó részében szereltek mikrofonokat a kasszákhoz, így valószínűleg több százezer ügyfélről volt hangfelvétele az OMV-nek. Ez pedig a NAIH szerint a személyes adatok védelme szempontjából aránytalannak minősül, ezért büntetés jár érte.