Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Mészáros vagyona lenyomja a leggazdagabb főnemesi családokét

DSZZS20171030017
2017.12.11. 16:17

Mészáros Lőrincnek ma már nagyobb vagyona van az Átlátszó számításai szerint, mint a Habsburgoknak, Károlyiaknak és Festeticseknek volt a két világháború között.

A portál felkérésére szakértők kétféle módszerrel is megnézték, hogyan viszonyul a felcsúti polgármester vagyona a két világháború közti leggazdagabbakéhoz. Az egyik számítás az árindexes Big Mac index, a másik, régi vagyonokra vonatkozó relatíve magasabb értékeket mutató pedig az értékveszést is figyelembe veszi. Utóbbival egy pengő értéke 1935-ben 1093 forintra jön ki. 

Az alábbi ábra a két világháború közti Magyarország három leggazdagabb családjának a fenti két módszer kiszámolt vagyonát mutatja Mészáros Lőrincével összemérve. A különbség még a magasabb becslést figyelembe véve is döbbenetes,

a Mészáros-vagyon 2,6-szorosa a másik három család összesített vagyonának. 

Ugyanakkor ez így némileg csalóka, a huszadik század első felében ugyanis a GDP alig a harmada volt a mainak, vagyis napjainkban arányaiban több az úgynevezett elkölthető jövedelem, ami a szűk létfenntartás, lakhatás, élelmiszervásárlás kifizetése után megmarad, akár a legszegényebb rétegnek is.

A Mészáros-Festetics szorzóhoz tehát sportszerűbb lenne hozzánézni egy Bill Gates-Henry Ford számot. A lap által kérdezett szakértők szerint hasonló adat jönne ki ott is. Igaz, hogy ki milyen módszerekkel és mennyi idő alatt szerezte busás vagyonát, az már jelentős különbséget mutat, Mészáros közel nulláról, jelentős politikai hátszéllel gazdagodott meg az elmúlt években. Vagyonosodásával az Indexen is foglalkoztunk, az erről szóló cikkeinket itt és itt olvashatja el. 

Borítókép: Mészáros Lörinc Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft