Mészáros Lőrinc beszáll a CIG Pannóniába

2017.12.12. 12:10 Módosítva: 2017.12.12. 13:51
December 12-én fel volt függesztve két tőzsdei papír, a Konzum Nyrt. és a CIG Pannónia Nyrt. A pletykák arról szóltak, hogy Mészáros Lőrincék egy tőkeemeléses konstrukcióval beszállnak a hazai biztosítóba, aminek már előre nagyon örültek a CIG részvényesei. Valamivel egy óra után aztán meg is történt a bejelentés.

Egy hónap alatt 281 forintról 365 forintig drágult a CIG Pannónia Nyrt. Az utolsó kereskedési napon, december 11-én egyetlen nap alatt 339 forintról 365 forintra. Másnap a CIG Pannóniát is és a Konzum részvény-kereskedését is felfüggesztették.

Jön Mészáros

A piac arra számított, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltsége, vagyis a Konzum egy tőkeemelés után beszáll a hazai biztosítóba. A Konzum ezt megtehette hiszen igazgatósága már fel volt hatalmazva a tőkeemelésre. Arra azonban nem sokan számíthattak, hogy végül egy kereszttulajdonlásos tranzakcióval, a CIG is beszáll a Konzumba. A CIG Pannóniának viszont ehhez közgyűlést kell összehívnia tőkeemelési napirenddel. 

A Konzum esetében arról is hallani lehetett a pletykákban, hogy mindenféle korábbi Mészáros-eszközt (például a Hunguest-szállodákat is) hamarosan belepakolják a tőzsdei cégbe.

A bejelentés

Fél nap várakozás után hamarosan meg is érkezett a bejelentés: eszerint a Konzum Nyrt. 350 forintos részvényárfolyamon, 8,2 milliárd forintos tőkeemeléssel 24,85 százalékos tulajdont szerezhet a CIG Pannóniában.

A BÉT honlapján közzétett rendkívüli tájékoztatás szerint a Konzum PE Magántőkealap emellett új részvények forgalomba hozatalával 3000 forinton rögzített árfolyamon 1.368.851 darab Konzum-részvényt értékesít a CIG Pannónia Nyrt.-nek. A tranzakciók lezárásához a CIG Pannónia januári közgyűlésének jóváhagyása mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti eljárása is szükséges.

Róka fogta csuka

A Konzum Nyrt. számára a CIG Pannónia Nyrt.-ben tervezett több mint 8,2 milliárd forintos tőkeemeléshez szükséges forrást majd fele részben a Konzum PE Magántőkealap biztosítja. Az alap követelését 3.000 forintos részvényárfolyamon kibocsátott új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki a Konzum Nyrt. Az ily módon forgalomba hozott 1.368.851 darab új részvényt a Konzum PE Magántőkealap 3.000 forintos meghatározott árfolyamon értékesíti a CIG Pannónia Nyrt.-nek.

A biztosító ily módon összességében részben saját maga finanszírozza, hogy megérkezhessen hozzá Mészáros Lőrinc, cserében 6,16 százalékos tulajdont szerezhet a Konzum Nyrt.-ben. A Konzum-csoport az MKB Bank Zrt. fölötti 49 százalékos befolyás megszerzését követően, a CIG Pannónia Nyrt.-vel tervezett kölcsönös tulajdonszerzéssel megérkezett a biztosítói piacra is.

Bennfentesen?

Miközben a hazai bankpiacon sok államközeli bank működik, a biztosítói piacon eddig nem volt egyértelmű, hogy ki is van a legközelebb az államhoz. A CIG-csoport eddig is tett gesztusokat, közeledett például az MKB-csoporthoz, de ez után a lépés után már tényleg ő lehet a királyi biztosító – reménykednek a részvényesek, akik már korábban is vadul vették a papírokat.

Budapest 2010. november 8. Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár (k) szimbolikus csengetéssel megnyitja a magyar tulajdonú CIG Pannónia Életbiztosító részvényeinek kereskedését Patai Mihály, a Budapesti Értéktõzsde (BÉT) igazgatóságának elnöke (b) és Járai Zsigmond, a biztosító felügyelõbizottságának elnöke (j) társaságában a BÉT székházában.
Budapest 2010. november 8. Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár (k) szimbolikus csengetéssel megnyitja a magyar tulajdonú CIG Pannónia Életbiztosító részvényeinek kereskedését Patai Mihály, a Budapesti Értéktõzsde (BÉT) igazgatóságának elnöke (b) és Járai Zsigmond, a biztosító felügyelõbizottságának elnöke (j) társaságában a BÉT székházában.
Fotó: Soós Lajos / MTI

A kérdés csak az, hogy ez a vételi hullám nem merítette-e ki a bennfentes kereskedelem tényállását. Arról nem tudni, hogy ebben az ügyben volt-e valamilyen jegybanki vizsgálat, ahogy általában sem tudni, hogy az MNB valaha is indokoltnak érezte-e ezt a Konzum, az Opus és az Appeninn különleges ármozgásai esetén.

A feladat nem olyan könnyű, mert a spekulánsréteg sok ezer ügyletében sok millió papír fordul meg, de azért egy kísérletet biztosan megérne, hiszen világít, hogy bennfentes információk kerültek ki a papírra.

Az MNB így látja 

Az MNB a vizsgálatokat firtató kérdéseinkre, általában szabványválaszt ad, de azért, hogy legyen ennek nyoma, közöljük az MNB teljes álláspontját:

„A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monitoring tevékenysége során folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci szereplők magatartását, így – többek között – a piaci visszaélésekről szóló 596/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (MAR-rendelet) tiltott piaci manipulációra vonatkozó rendelkezéseinek (12. és 15. cikk) betartását is.

A tőkepiaci tranzakciók megfigyelése részben komplex statisztikai modellek alkalmazásával valósul meg, amely során az MNB figyelemmel kíséri a tőkepiaci folyamatok alakulását abból a szempontból, hogy felmerül-e bennfentes kereskedelem, piacbefolyásolás gyanúja, illetve sérülhetnek-e a - befolyásszerzéssel összefüggésben keletkező - nyilvános vételi ajánlattételi kötelezettségre vonatkozó szabályok.

Az MNB a befektetők védelmében - folyamatos piacmonitoring tevékenysége mellett - a hozzá érkező fogyasztói bejelentéseket, illetve hatósági jelzéseket is kivizsgálja, és az esetleges törvénysértések esetén megteszi a szükséges intézkedéseket. Ennek megfelelően – többek között - a rendelkezésére álló adatok alapján dönt arról, hogy indokolt-e piacfelügyeleti eljárást indítani az MNB törvény és a vonatkozó egyéb jogszabályok, uniós jogi normák rendelkezései alapján.

Az MNB a jogszabálysértést megállapító határozatait minden esetben – bárki számára elérhető módon – közzéteszi honlapján.”  • Tippek
  • Árfolyam