Elindult a grúz gyorskölcsöncég

2017.12.18. 10:08 Módosítva: 2017.12.18. 12:21
December 5-én megkezdte magyarországi működését a MikroCredit Zrt. A rövid futamidejű és kis összegű gyorskölcsönök szegmensében aktív társaság mögött grúz üzleti körök - például a Princess Pékség miatt ismert Shabtai Michaeli - azonosíthatóak.

A grúz hátterű MikroCredit Zrt. kétéves előkészítő munka után, 20 alkalmazottal megkezdte a szolgáltatását. A társaság kis összegű és rövid futamidejű hiteleket kínál, és elsősorban az online világban otthonos ügyfeleket kívánja megszólítani. A fő termék egy 25-150 ezer forintig terjedő, maximum 45 napra adott hitel.

Piacfelmérés

A MikroCredit Zrt. tulajdonosa a Tbilisziben bejegyzett Hungarian-Georgian Investments Co. (HGI), amely mögött két cég, illetve egy magánszemély áll.

A HGI-t Zurab Davlianidze grúz bankár vezeti, aki aktívan részt vesz a magyarországi stratégiai építkezésben, míg a hazai cég menedzsmentjében Sárközi Zoltán ügyvezető igazgató mellett Huszár Róbert gazdasági igazgató és Zámbó Viktor operációs igazgató található.

Sárközi Zoltán elmondta, hogy az indulás utáni 2-3 hónapos időszakban felmérik a magyar ügyféligényeket, majd arra szabott fintech megoldásokkal mennek tovább. 

Sabi is benne van

Korábbi cikkünkben a társaságról elmondtuk, hogy alapvetően két grúz üzletember sztorija. Az ötlet az említett Zurab Davlianidzétől származik, aki bevonta a történetbe a legismertebb magyarországi grúz üzletembert, az izraeli-grúz kötődésű Shabtai (Sabi) Michaelit. Sabinak állítólag nagyon sok pénze van, azt hallottuk, hogy ebbe az üzletbe is beszállt anyagilag. Ő onnan lehet ismerős, hogy üzleti körének köze van a metróaluljárókban működő Princess Pékségekhez, de a hazai letelepedési kötvény bizniszhez is.

Habony Árpád és Shabtai Michaeli
Habony Árpád és Shabtai Michaeli

Shabtai Michaeli rajta volt azon az Aulich utcában készült videófelvételen is, amikor Rogán Antal miniszter hű bizalmasa, Kertész Balázs ügyvéd irodájának is helyt adó ház előtt több neves grúz ember beszélgettek bizonyos üzleti lehetőségekről.

Európai társak

A mikrokölcsönöket nyújtó grúz vállalkozások léte nem ismeretlen Európában. Grúziában, Lengyelországban, Lettországban és Észtországban is létezik már ilyen, leginkább MiniCredit néven.

A nálunk MikroCreditnek elkeresztelt cég viszonylag alacsony, 60 millió forintos alaptőkével indult, de menet közben a tulajdonos 420 millió forintra emelte a tőkét. A MikroCredit nem bank, hanem rövid távú pénzügyi kölcsönöket nyújtó pénzügyi vállalkozás.