Nem mostanában fogjuk utolérni Szlovákiát

2017.12.19. 16:27

A friss inflációs jelentésében már az MNB is 3,9 százalékos növekedést vár idénre, ami az OECD várakozásaival egyezik. Ami érdekesebb, hogy szerintük a visszaesés nem jövőre fog rögtön bekövetkezni, hanem kicsit, azaz egy évvel később kezdődik. Azaz pontosabban jövőre is 3,9 százalékos növekedést vár, és csak az utána következő években esnénk visszább GDP-növekedésben.

Ehhez jó tudni, hogy a kormány még további növekedési gyorsulást vár, a külföldi szervezetek kivétel nélkül már jövőre is visszaeséssel számolnak nálunk, az MNB előrejelzése tehát megint optimistának mondható. Az inflációs előrejelzésben nincs nagy változás, 2,4 százalék helyett 2,3 százalék lehet idén. Ha valakit esetleg érdekelnek összehasonlításként a hasonló szlovák vagy román várakozások, itt és itt megnézheti őket angolul. Persze messze nem tökéletesen összehasonlíthatóak, ezen országok rengeteg jellemzőjükben különböznek tőlünk, csak például abban is, hogy régóta sokkal gyorsabb ütemben nőnek, és továbbra is ezt tervezik.

Az MNB-nél csináltak viszont tréfásnak tűnő ábrákat mindehhez, ahol úgy tűnik, mintha megcserélték volna a KSH-adatok és az MNB-előrejelzés jelölését. De ez csak a látszat, az MNB ugyanis jelezte, hogy egy ideje a KSH feltételezett revízióira előre készít egy saját becslést, amit ők ténybecslésnek hívnak. Csak itt most pont elhiszik a KSH számait, azaz egybeesik ez a ténybecslésük a KSH saját számaival, úgyhogy egyáltalán semmi sem látszik a piros szaggatott vonalból. De azért jelölték. A formák pedig nem mindenhatók, szóval a fehér alapon piros szaggatott vonal véletlenül sem azonos piros vagy kék alapon fehér szaggatott vonallal, nem történt hiba. Így a fehér szaggatott is MNB-előrejelzésnek tekintendő. 

gr1
gr2