42 millióra büntették az eBrókerházat

2017.12.22. 10:34

Az MNB összesen 42 millió forint bírságot szabott ki az eBrókerházra. Például azért, mert megsértette az összeférhetetlenségi és pénzmosás kiszűrésére felállított szabályokat, és mert nem volt teljesen tekintettel az ügyfelek érdekeire. Felrótták a cégnek azt is, hogy hiányosan és megtévesztő módon tájékoztatta az embereket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot végzett az eBrókerháznál (korábbi nevén iFOREX Befektetési Szolgáltató Zrt.). Az áttekintett időszak 2013. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakra terjedt ki.

A befektetési szolgáltató egy sor szabálytalanságot elkövetett, például nem adott az ügyfelek részére kiegyensúlyozott tájékoztatást, a kínált szolgáltatások előnyös tulajdonságai mellett nem vagy csak hiányosan számolt be azok hátrányos jellemzőiről, kockázatairól és költségeiről.  Az MNB 27 millió forint felügyeleti és 15 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az eBrókerházra, és felszólította a feltárt jogsértések rövid határidőn belüli kijavítására.