Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Nagyobb emelést kapnak a nyugdíjasok, mint ami a törvény szerint járna

2017.12.28. 14:17

Frissítette a kormány a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzését, amiből kiderült, hogy korábbi túlbecslés miatt a nyugdíjasok a jogszabályi előírásoknak megfelelőnél magasabb emelést kapnak 2018-ban – írja az Mfor.hu.

A kormány korábban 3 százalékos inflációt prognosztizált 2018-ra, így ehhez igazította a nyugdíjemelés mértékét is. A szerdán közzétett számokból azonban kiderül, most már csak 2,7 százalékot mond a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az MNB becslése egyébként még alacsonyabb, pár hete közzétett előrejelzésében a jegybank 2,5 százalékot jósolt. A nyugdíjemelés tehát a jogszabályban meghatározottnál 0,3-05 százalékkal nagyobb lesz 2018 elején.

A kormány mai tudása szerint idén 2,4 százalék lehet az infláció, az MNB 2,3 százalékot vár, de mint azt jelezték a decemberi jelentésükben, az év utolsó hónapja alacsony inflációval kecsegtet, tehát akár még kisebb lehet az éves mutató.

Ha így alakul, akkor az idén novemberben adott visszamenőleges nyugdíjkiegészítés, melynek mértéke 0,8 és 0,9 százalék között volt havi szinten szintén olyan extra kifizetést biztosított a nyugdíjasoknak, amely meghaladta a jogszabályokban foglaltak szerint járó összeget. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek