Szilvia
5 °C
16 °C

12 százalékos béremelés a BKV-nál

D MTZ20140515002
2018.01.04. 07:33

Mégis elfogadják a BKV szakszervezetei a 2018-ra javasolt 12 százalékos béremelést, írta a Világgazdaság. Korábban az EKSZ nevű szervezet megalázónak nevezte a javaslatot és ragaszkodott a 15 százalékos emeléshez, a lap szerint azonban ők is készek a bérmegállapodás aláírására. Cafeteriával együtt így akár bruttó 400 ezer forintra is növekedhet a villamos- vagy buszvezetők fizetése a fővárosban.

A szakszervezet ugyanakkor feltételül szabta, hogy az év végén fizessék ki a bérmegtakarítást, ez tekinthető egyfajta prémiumnak, és szorgalmazza egy olyan alap létrehozását, amely a későbbiekben a 13. havi fizetés bevezetését szolgálja.

A közlekedési vállalatnál óriási a fluktuáció és a szakemberhiány: nagyjából 250 buszvezető és 50-80 villamosvezető hiányzik, ezért sok a túlóra. Egy buszvezető, metró- vagy villamosvezető átlagosan bruttó 350 ezer forintot keresett 2017-ben túlóra nélkül. Kezdő buszvezetőt most 305 ezer forintért vesznek fel.

Borítókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?