Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Hirtelen visszaesett a kereskedelmi többletünk

2018.01.04. 15:48

Csökkent Magyarország külkereskedelmi többlete az elmúlt időszakban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön publikált elemzéséből. A romló adathoz hozzájárult az áruegyenleg nagyobb és a szolgáltatásegyenleg kisebb mértékű csökkenése, valamint a nyersanyagok áremelkedésével a cserearányok romlása 2017 második negyedévétől. 

A folyó fizetési mérleg többlete a 2016-os történelmi csúcsról az elmúlt negyedévekben fokozatosan, összesen mintegy 2 százalékponttal csökkent. Bár az áruegyenleg már 2016 második felében mérséklődött, a szolgáltatásegyenleg bővülése egészen 2017 első negyedévéig tudta ellensúlyozni ezt. 2017 második negyedévétől azonban már a szolgáltatásegyenleg mérséklődése is a nettó export csökkenésének irányába hatott, ami felgyorsította a folyó fizetési mérleg többlet csökkenését.

forrás: MNB
forrás: MNB

Az export növekedését 2017 folyamán is támogatta a külső kereslet növekedése, ugyanakkor a gyorsuló ütemben emelkedő áruimport a második negyedévtől már meghaladta az áruexport bővülését. Az áruegyenleg csökkenése az energiahordozók kisebb csökkenése mellett elsősorban a nettó gépexport mérséklődéséhez, ezen belül is a gépimport nagyobb emelkedéséhez köthető.

Korábban leginkább a közúti járművek nettó exportja, vagyis a magyar autógyártás támogatta a gépexport többletét, ugyanakkor 2016 negyedik negyedévében a közúti járművek importjának bővüléséhez köthetően a nettó gépexport 2013 óta tartó stabil növekedése megállt, majd 2017-ben fokozatosan mérséklődött. A közúti járművek exportja a 2015-2016-os GDP-arányos 7 százalékos szinthez képest 2017 harmadik negyedévében 6,2 százalékra csökkent. A gépimport növekedésének gyorsulása részben a beruházásra szolgáló gépek importjának növekedéséből származik.

A pénzügyi mérleg alapján számított külső finanszírozási képesség a GDP 3,2 százalékára mérséklődött a harmadik negyedévben, ami a nettó külső adósság jelentős csökkenése és a nem adósság jellegű források nagyobb beáramlásának eredőjeként alakult ki.

Az elemzés szerint Magyarországhoz hasonlóan valamennyi régiós országban csökkent a nettó finanszírozási képesség az elmúlt negyedévekben, ami részben az áruegyenleg csökkenésével, részben a tőkemérleg visszafogott alakulásával állt összefüggésben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?