Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Nagy-Britannia bevezetheti a tejeskávéadót

GettyImages-113206843
2018.01.05. 17:23

Megelégelték a brit törvényhozók, hogy elárasztják az ország szemeteseit és utcáit az eldobható kávéspoharak, ezért azon gondolkodnak, hogy bevezetik az ún. tejeskávéadót az ilyen poharakra. Az adó mértéke poharanként 25 penny (87 forint) lenne, a bevezetésére pedig azért van szükség, mert Mary Creagh, a brit parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke szerint  

évente  2,5 milliárd eldobható kávéspohár kerül a szemétbe Nagy-Britanniában.

A szigetországban a Pret A Manger, a Costa Coffee, a Starbucks és a hasonló láncok adják el a legtöbb kávét, amelyek mind papírpohárban kínálják a lattét és a frappuchiónot. Az ilyen poharaknak viszont kevesebb mint 1 százalékát hasznosítják újra Nagy-Britanniában, egyrészt mert lusták kimosni és a papírgyűjtőbe dobni a kedves fogyasztók, másrészt mert a papíron lévő vékony műanyag borítás miatt ezeket nehéz is újrahasznosítani.  

A kávézóláncok persze próbálkoznak valahogy arra idomítani az ügyfeleiket, hogy ne halmozzák a szemetet, például az üzletek egy része kedvezményesen adja a kávét azoknak azoknak, akik saját pohárral érkeznek, de így is csak a fogyasztók mindössze 1-2 százaléka él ezzel a lehetőséggel. A brit parlament környezetvédelmi bizottságának tagjai most az remélik, hogy ha megadóztatják a poharakat, vagyis ezen keresztül megemelik a kávé árát, az majd eléri a célt, amit az eddigi kedvezmények nem. 

A "tejeskávéadóból" befolyó összeget a tervek szerint az újrahasznosítás fejlesztésére fordítják majd, már ha bevezetik. Ha pedig az adóval sem lehet rávenni a briteket, hogy ne dobálják el a papírpoharakat, akkor 2023-tól egyszerűen betiltják majd azokat.

(Borítókép:  Chris Jackson / Getty Images Hungary)