Fekete-Győr András, a momentumos politikus édesapja távozik az OBA éléről

2018.01.09. 09:09
2018. január 1-től Kómár András tölti be az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgatói pozícióját. Úgy tudjuk, hogy elődje, Fekete-Győr András nem önszántából távozott, de márciusig még a szervezetnél marad.

Az OBA

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) Magyarországon a hitelintézetek betéteseinek védelmére létrehozott alap.

Távozik a „Fegyőr”. Az OBA és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkatársai csak a becenevén emlegették idősebb Fekete-Győr Andrást, az azonos nevű momentumos politikus édesapját.

Forrásaink szerint a rövidítés pusztán a közgazdász hosszú nevének egyszerű rövidítéséből eredt, és nem a vezetői stílusára utalt. Fekete-Győr András ugyanis népszerű vezető, valódi „intézmény” volt, hiszen a hazai betétbiztosítási szervezet alapítása óta, 1993-tól volt az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető-helyettese, és 2010-től, vagyis éppen a Fidesz legújabbkori regnálása után lett első számú vezető.

A megemlékező közlemény pozitív tónusúra sikeredett, elismeri, hogy Fekete-Győr András sokat tett az OBA nemzetközi elismertségének növeléséért. Ugyanakkor belső forrásaink szerint a váltás nagyon hirtelenre sikeredett, és nem saját akaratból történt.

Az utód Kómár András fiatal MNB-s szakember lett, aki 2004-ben szerzett jogi diplomát a Pázmányon, 2008-ban pedig közgazdaságit a Corvinuson. Általunk elért kollégái jó szakembernek tartják, elsősorban a bankszanálások, vagyis az uniós BRRD (bank recovery and resolution directive) nagy szakértőjeként említették. E direktíva alapján szanálta az MNB a nehéz helyzetbe kerülő MKB-t.

Kómár András 2017 eleje óta már tagja volt az OBA igazgatótanácsának.