Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

10 hónap alatt majdnem megduplázta cégeinek számát Mészáros Lőrinc

2018.01.10. 16:21

Míg 2010-ben 2, azaz kettő egységből állt a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc vállalatbirodalma, tíz hónapja már 104 érdekeltsége volt, ugyanakkor a Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő cikk összesítése alapján Orbán Viktor barátja azóta csaknem megduplázta a cégeinek számát, és már 203 társaság tartozik a vállalatbirodalmába.

A cikk iparágankánt szedi össze Mészáros legfontosabb új szerzeményeit, amik főleg a tőzsdére bevezetett Konzum-Opus Global növekedéséhez járultak hozzá. Ez alapján az elmúlt 10 hónapban:

  • a banki-biztosítási szektorban Mészáros átvette az MKB Bank legnagyobb részvényeseként jegyzett Metis-magántőkealap kezelését, az FHB központi irodaházát, és a takarékszövetkezetek informatika hátterét biztosító Takarékinfo Zrt.-t, illetve bevásárolta magát a CIG-Pannónia Életbiztosító Nyrt.-be.
  • Az ingatlanpiacon az övé lett az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. többségi csomagja.
  • Az energetikában a Paks II. beruházásra készülve 51 százalékos részesedést szerzett  a nukleáris tervezésre és kivitelezésre szakosodott KPRIA Magyarorország Zrt.-ben, illetve megvette a Mátrai Erőművet és a tűzelőanyag-előállító Geosol Kft.-t.
  • Az élelmiszeriparban bevásárolta magát az Észak-alföldi régió új, 45 milliárd forintos zöldmezős beruházással indított gabonafeldolgozójában, a Kall Ingredient Kft.-ben, egyik tőzsdén kívüli cége pedig egy ehhez hasonló projektbe vágott bele Visontán.
  • A szállodaiparban sorra húzott be újabb, a hazai mellett ausztriai és montenegrói érdekeltségeket a mára 24 tagból álló Hunguest Hotels-hálózatba.
  • A bortermelésben az MKB Bankban szerzett részesedéssel együtt a Pannonhalmi Apátsági Pincészet társbirtokosává is vált, egyéb vállalati pedig a Balaton-felvidéki borászatokat vettek a tokaj-hegyaljaiak mellé.
  • A médiapiacon a Mediaworks bővítette a megyei hálózatát, résztulajdonosként pedig beszállt a TV műsorgyártójába, az IKO Holdingba és reklámértékesítőjébe, az atmediába.

A cikk szerint ez a szintű tőkefelhalmozás már túlmutat azon a törekvésen, hogy stabil gazdasági hátország segítse a jobboldalt, és valójában azt üzeni, hogy Orbán VIktor kormányzati cselekvőképességét egyetlen gazdasági szereplő sem korlátozhatja, ugyanis Orbán pár év alatt bárkit képes versenyképes tényezővé tenni. A felcsúti polgármester az állami közbeszerzések egyik fő haszonélvezője, és a Konzum részvényárfolyama pedig tavaly úgy lőtt ki, hogy a növekedést kizárólag annak lehetett betudni, hogy Mészáros Orbán barátja. A cikk szerint ez azt jelenti, hogy Orbán neve nemcsak közéleti, hanem gazdasági brandként is működik.

Mészáros vagyonosodásáról itt írtunk részletesebben, arról pedig, hogy hogyan irányítja a cégbirodalmát ide kattintva olvashat részletesebben.