Laura, Alida
15 °C
32 °C

10 hónap alatt majdnem megduplázta cégeinek számát Mészáros Lőrinc

2018.01.10. 16:21

Míg 2010-ben 2, azaz kettő egységből állt a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc vállalatbirodalma, tíz hónapja már 104 érdekeltsége volt, ugyanakkor a Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő cikk összesítése alapján Orbán Viktor barátja azóta csaknem megduplázta a cégeinek számát, és már 203 társaság tartozik a vállalatbirodalmába.

A cikk iparágankánt szedi össze Mészáros legfontosabb új szerzeményeit, amik főleg a tőzsdére bevezetett Konzum-Opus Global növekedéséhez járultak hozzá. Ez alapján az elmúlt 10 hónapban:

  • a banki-biztosítási szektorban Mészáros átvette az MKB Bank legnagyobb részvényeseként jegyzett Metis-magántőkealap kezelését, az FHB központi irodaházát, és a takarékszövetkezetek informatika hátterét biztosító Takarékinfo Zrt.-t, illetve bevásárolta magát a CIG-Pannónia Életbiztosító Nyrt.-be.
  • Az ingatlanpiacon az övé lett az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. többségi csomagja.
  • Az energetikában a Paks II. beruházásra készülve 51 százalékos részesedést szerzett  a nukleáris tervezésre és kivitelezésre szakosodott KPRIA Magyarorország Zrt.-ben, illetve megvette a Mátrai Erőművet és a tűzelőanyag-előállító Geosol Kft.-t.
  • Az élelmiszeriparban bevásárolta magát az Észak-alföldi régió új, 45 milliárd forintos zöldmezős beruházással indított gabonafeldolgozójában, a Kall Ingredient Kft.-ben, egyik tőzsdén kívüli cége pedig egy ehhez hasonló projektbe vágott bele Visontán.
  • A szállodaiparban sorra húzott be újabb, a hazai mellett ausztriai és montenegrói érdekeltségeket a mára 24 tagból álló Hunguest Hotels-hálózatba.
  • A bortermelésben az MKB Bankban szerzett részesedéssel együtt a Pannonhalmi Apátsági Pincészet társbirtokosává is vált, egyéb vállalati pedig a Balaton-felvidéki borászatokat vettek a tokaj-hegyaljaiak mellé.
  • A médiapiacon a Mediaworks bővítette a megyei hálózatát, résztulajdonosként pedig beszállt a TV műsorgyártójába, az IKO Holdingba és reklámértékesítőjébe, az atmediába.

A cikk szerint ez a szintű tőkefelhalmozás már túlmutat azon a törekvésen, hogy stabil gazdasági hátország segítse a jobboldalt, és valójában azt üzeni, hogy Orbán VIktor kormányzati cselekvőképességét egyetlen gazdasági szereplő sem korlátozhatja, ugyanis Orbán pár év alatt bárkit képes versenyképes tényezővé tenni. A felcsúti polgármester az állami közbeszerzések egyik fő haszonélvezője, és a Konzum részvényárfolyama pedig tavaly úgy lőtt ki, hogy a növekedést kizárólag annak lehetett betudni, hogy Mészáros Orbán barátja. A cikk szerint ez azt jelenti, hogy Orbán neve nemcsak közéleti, hanem gazdasági brandként is működik.

Mészáros vagyonosodásáról itt írtunk részletesebben, arról pedig, hogy hogyan irányítja a cégbirodalmát ide kattintva olvashat részletesebben.