Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eltávolítaná a boltokból a műanyag csomagolást a brit kormány új terve

2018.01.11. 10:13

Theresa May brit miniszterelnök átfogó környezetvédelmi tervet jelentett be, aminek az egyik fő célja az lenne, hogy 2042-re radikálisan lecsökkentsék az országban keletkező műanyagszemét mennyiségét – írja a BBC.

A kormány által is elfogadott terv alapján minden piaci szereplőre kiterjesztenék a kiskereskedelemben a műanyag zacskók használata után fizetendő 5 pennys adót, növelnék a műanyaggal kapcsolatos kutatások állami támogatását, és nemzetközi segélyekkel segítenék a fejlődő országokat a szennyezés és műanyagszemét visszaszorításában.

A terv 10 millió fontot csoportosít olyan iskolai programokra, amiknek a célja, hogy a gyerekek jobban megismerjék a természetet és környezetvédelmi alapismereteket sajátítsanak el.

A bejelentett terv pontjai jogilag nem kikényszeríthetőek, tehát nem történik semmi, ha a kitűzött célok nem valósulnak meg: zöld szervezetek leginkább ezért kritizálják a konzervatív kormány által bejelentett tervet.

Theresa May beszédében a műanyagszemetet "korunk egyik legnagyobb környezetvédelmi kihívásának" nevezte. "Szörnyülködve tekintünk vissza a környezetszennyezés múltbéli kirívó eseteire, elfogadhatatlan, hogy valaha rendben volt, hogy mérgező anyagokat öntöttek a folyókba" - mondta.