Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már a fél világra kiterjed az eltussolni próbált szalmonellás bébiétel-botrány

2018.01.14. 13:35
Kénytelen volt megszólalni a nyilvánosságban a botrány kitörése óta idáig nem nyilatkozó tejipari mogul vezére: bejelentése szerint akár 12 millió doboz babatejpor is szalmonellagyanús lehet, ezért az összes érintett terméket visszavonják. 83 országban várhatók termékvisszahívások. Arról nincs infó, hogy Magyarország is érintett-e.

Nem tudom garantálni, hogy már egyetlen doboz babatej sincs egy nagy raktár polcán vagy egy gyógyszertárban

nyilatkozta vasárnap a fertőzött termékekről Emmanuel Besnier, a 17 milliárd eurós forgalmú Lactalis vezérigazgatója. Az egész december elején kezdődött, amikor Franciaországban több baba szalmonellafertőzést kapott. Azóta szerencsére mindenki meggyógyult közülük, de a botrány csak egyre nőtt. Idáig 35 francia, egy spanyol és egy görög kisgyerek szalmonellafertőzéséről derült ki, hogy azt feltehetően a bébiétel okozta. Fogyasztóvédő szervezetek szerint a valós szám a nagy látencia miatt ennél jóval magasabb lehet.

Bár a gyártó akkor azt közölte, hogy minden potenciálisan érintett terméket visszahívott, a nagy áruházláncok a Carrefourtól az Auchanig hamarosan jelezték, hogy még ezután is kerülhettek hozzájuk gyanús termékek. Nemrég aztán kiderült, hogy a Lactalis saját belső vizsgálatai már augusztusban kimutatták a szalmonellabaktériumokat, erről azonban nem értesítették a hatóságokat. Szeptemberben volt egy állami rutinellenőrzés is náluk, akkor azonban nem találtak semmit, így az állami hatóságok felelőssége is felmerül.

A francia minisztériumi nyomás után a Lactalis most vasárnapra elismerte, hogy nem tudják egyértelműen kiszűrni a szalmonellával esetleg fertőzött tejporokat a többitől. Nem kizárt, hogy 83 országba is juthatott ezekből, ezért a biztonság kedvéért most nem kevesebb, mint 12 millió bébiételt vonnak vissza. A 83 országot egyelőre nem nevezték meg, így nem tudjuk, hogy Magyarország is érintett lehet-e. A NÉBIH korábban azt közölte, hogy az EU-s riasztási rendszer adatai alapján Magyarországra nem szállítottak ezekből. Az élelmiszer-biztonsági hatóság oldalán a mostani bejelentés után egyelőre nincs új információ nincs az ügyről.

A Lactalis termékei közül csak az észak-franciaországi, craoni üzemben gyártott tejporokról van szó, többek között a Franciaországban Milumal, Celia és Picot néven forgalmazott termékcsaládok termékeiről. A teljes lista itt olvasható.