Judit
3 °C
7 °C

Negyedére csökkenti a kárt az új, nemzeti jégelhárító rendszer

2018.01.16. 05:48

Május elején indul az új, országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, a Jéger, amelyet 1,8 milliárd forintért építenek ki, és amelytől jelentős megtakarítást várnak - írta a Magyar Nemzet keddi számában.

A rendszer lényege, hogy az előre jelzett jégesők közeledtekor acetonos ezüstjodidot párologtatnak a levegőbe, ami bekerül a felhőkbe, és megakadályozza, hogy nagyobb méretű jégkristályok alakuljanak ki. Itt részletesen is írtunk a nagyüzemi időjárás-manipuláló módszerről.

Az Európai Unióban egyedülállóan a teljes országot lefedő jégkármérséklő rendszer kiépítését javarészt a vidékfejlesztési program keretében meghirdetett pályázatból fedezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Azonban vannak olyan tételek, összességében mintegy kétszázmillió forint, amelyek a pályázatban nem számolhatók el, ezt a NAK saját forrásból finanszírozza - írta a lap.

Konrád Szilárd, a NAK vezető kommunikációs szakértője a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a Jéger évi másfél milliárd forintra becsült működtetése a gazdáknak egy pluszforintjába sem kerül, azt a kárenyhítési alapból fedezik.

Az agrárkamara számításai szerint a rendszernek köszönhetően a kárarány az egy százalékot sem éri majd el évente, míg korábban négy-négy és fél százalékos volt átlagosan.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?