Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Sztrájkkal fenyegetnek a mentősök és az ápolók

2018.01.19. 09:20

Tizenöt pontos követeléslistát küldött két egészségügyi szakszervezet Orbán Viktornak, amelyben azt kérik, a kormány haladéktalanul rendezze az ágazat béreit. Ha nem, akkor sztrájk lesz - írja a Népszava.  A szakszervezetek február közepéig adtak haladékot a kormánynak, utána elkezdik szervezni a sztrájkot. 

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) azt követelik a kormányfőtől, hogy minden egészségügyi feladatot ellátóra vonatkozzon a béremelés, legutóbbi béremelési körből ugyanis kimaradtak az alapellátásban dolgozó ápolónők, asszisztensek, védőnők. Azt írják, az eddigi béremelésekkel nőtt ugyan a dolgozók jövedelme, különösen az orvosoké, de az ápolók, mentősök többsége a mai napig a szakmai minimumot, vagy az azt alig meghaladó összeget keresi. Emiatt másod-, harmadállásokra kényszerülnek, van aki 24 órát is lehúz egyhuzamban, ami a betegek biztonságát is veszélyezteti. 

A szakszervezetek azt követelik, hogy a kormány két új bértáblát vezessen be az egészségügyben: egyet a műszaki dolgozóknak, egyet pedig a szakdolgozóknak. Ez utóbbiban pedig azt szeretnék, ha a végzettségtől és ledolgozott évektől függően 20-80 ezer forinttal nőnének a fizetések. Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke a Népszavának azt mondta, sokan elégedetlenek a novemberi béremeléssel, úgy érzik, az azt kiszámolók csak játszottak a számokkal. Például még az emelés után is van olyan diplomás, sok éves tapasztalattall rendelkező mentőápoló, aki bruttó 165 400 forintot keres havonta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!