Magyarázkodik az amerikai pénzügyminiszter, miután kijelentésével hároméves mélypontra küldte a dollárt

2018.01.25. 17:27

Egy nappal azután, hogy több mint hároméves mélypontra taszította a dollár árfolyamát az amerikai deviza gyengülését támogató nyilatkozatával, az amerikai pénzügyminiszter kijelentette, hogy a Trump-kormányzat nem akar kereskedelmi háborút, de megvédi gazdasági érdekeit.

A davosi Világgazdasági Fórum keretében csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján Steven Mnuchin nem tulajdonított különösebb jelentőséget annak, hogy előző nap úgy fogalmazott,

ami a kereskedelmet és a lehetőségeket illeti, egy gyengébb dollár jó nekünk

Szerinte ezzel nem mondott semmi újat, kijelentése összhangban áll korábban is hangoztatott álláspontjával, "szabad, tisztességes és kölcsönösen előnyös kereskedelmet" akarnak, de nem akarnak "kereskedelmi háborút". A piacok viszont úgy értelmezték,

mint elrugaszkodást az erős dollár hagyományos politikájától, annak az amerikai szándéknak a kifejezését, hogy eszközként használják az árfolyampolitikát egy kereskedelmi világháborúban.

Az európai pénzügyminiszterek figyelmeztetésekkel reagáltak Mnuchin szavaira, miközben Donald Trump amerikai elnök is megérkezett Davosba, hogy népszerűsítse Amerika először jelszóval meghirdetett kereskedelem- és gazdaságpolitikáját.

Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter a CNBC hírtelevíziónak adott nyilatkozatában tagadta, hogy Steven Mnuchin a gyengébb dollár mellett érvelt. A kereskedelmi háborúk veszélyeiről szólva azonban leszögezte, hogy az már "jó ideje elkezdődött, a különbség annyi, hogy most az amerikai csapatok indulnak harcba".

A dollár mélyrepülése csütörtökön is folytatódott, a 2014 decemberi szint körül mozgott árfolyama a főbb devizákkal szemben. Délután fél négykor az eurót 1,2481 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon, napi szinten 0,57 százalékkal drágult a közös európai fizetőeszköz. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,42 százalékkal 88,65 pontra süllyedt. Napi maximumán 1,2536 dolláron állt az euró, a dollárindex pedig 88,27 ponton érte el napi mélypontját.