Viola
-5 °C
-2 °C

Fertőzött goji bogyó kerülhetett Magyarországra

2018.01.26. 21:39

Kínából származó, növényvédőszer-maradékot tartalmazó szárított goji bogyó kerülhetett a magyar boltok polcaira - ezt közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) pénteken honlapján. 

A Nébih, a holland hatóság bejelentése alapján, az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült az esetről. 

A holland hatóság tájékoztatása szerint a kifogásolt termékből 11 uniós tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak. A termék neve: Szárított goji bogyó (Dried goji berries); tételszáma: P54790; egyéb azonosítója: GJBCN 380; RASFF referenciaszáma: 2018.0201.

1280px-Goji dried berries

A Magyarországra szállított aszalt gyümölcs számos fungicid, baktericid és rovarölő növényvédőszer-hatóanyag mellett az unióban 2011 óta betiltott propargitot is tartalmaz. A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a fenti adatokkal ellátott terméket ne vegyék meg, illetve - ha már megvásárolták - ne fogyasszák el.

Az elmúlt évben a RASFF hatóságai 14 esetben tájékoztatták egymást és intézkedtek nem biztonságos goji bogyó szállítmányokkal szemben, az esetek többségében növényvédőszer-tartalmuk miatt. A Nébih tavaly június 30-án adott ki közleményt arról, hogy Kínából származó növényvédőszer-maradékot tartalmazó goji bogyó termék került Magyarországra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!