Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Öt százalékra csökkenhet a gyógyászati segédeszközök áfája

2018.01.26. 06:18

Esély van arra, hogy a gyógyászati segédeszközök áfája is 5 százalékra csökkenjen - értesült a Magyar Idők.

000 V78AS
Fotó: Chandan Khanna

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és partnerszervezetei egyeztetést kezdeményeztek a témában, és ezen több kormányzati szereplő is részt vett. A kezdeményezők azt szeretnék elérni, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan a támogatott segédeszközök áfája is 5 százalék legyen a jelenlegi 27 százalék helyett.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke a lap megkeresésére azt mondta: ahhoz, hogy már 2019-től mérsékeljék a forgalmi adót, már a jövő évi költségvetési tervezés előtt, vagyis néhány hónapon belül meg kell születnie a megegyezésnek.

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke arra mutatott rá, hogy összességében a költségvetési bevételeket egy ilyen szintű áfacsökkenés jóval kisebb mértékben érinti, mint egy-egy élelmiszer esetében, amire ugyanakkor az elmúlt időszakban többször is volt példa.

Magyarországon több mint egymillió ember használ valamilyen gyógyászati segédeszközt, például kerekesszéket, hallókészüléket, gyógycipőt - emlékeztetett a Magyar Idők. Az érintettek többsége alacsony jövedelmű nyugdíjas vagy fogyatékossággal élő ember, akik a jövedelmük jelentős részét egészségügyi kiadásokra, így a gyógyeszközök megvásárlására fordítják.

Lassan már észben tartani is lehetetlen, hogy minek mennyi az áfája. Ugyanis évről évre egy sereg holminak csökkenti a kormány az áfáját

attól függően, hogy adott időszakban milyen erős lobbiérdek húzódik meg mögötte,

teszi hozzá a Portfolio.hu.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!