Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Majmokon tesztelte a kipufogógázt a Volkswagen

2018.01.28. 17:22

Éppen, hogy talán kiheverte a Volkswagen az elmúlt évek egyik legnagyobb autóipari botrányát, amikor kiderült, hogy a csalnak a dízelmotorjaikkal és azok valójában a megengedett szennyezés sokszorosát pöfögik az atmoszférába, most itt egy újabb kellemetlen sztori a dízelmotorokkal kapcsolatban. A New York Times cikke szerint 

10 majmon tesztelték, hogy mennyire mérgező a VW "tiszta dízel" motorjának kipufogógáza.

A kísérletet még 2014-ben rendelte meg a egy német autógyártókból álló lobbicsoport, a European Scientific Study Group for the Environment, Health and Transport Sector, német rövidítéssel E.U.G.T., amelynek többek között tagja a Volkswagen,a Daimler, a Bosch és a BMW.

A kísérletet egy amerikai kutatólabor végezte. A tíz majmot bezárták egy légmentesen zárt szobába, ahol rajzfilmekkel szórakoztatták őket, miközben beengedték a kipufogó gázt. A kísérlet célja az volt, hogy bebizonyítsák, a VW új dízelmotorjai sokkal kevésbé szennyezők, mint a régiek. A tudósoknak viszont azt nem mondták meg, hogy olyan Volkswagen bogár motorokat adtak a kísérlethez, amelyekbe be volt építve a csalós szoftver, így a kísérlet alatt is sokkal kevésbé szennyezett a motor, mint amúgy normális használat alatt tenné. 

A majomkísérletre egy, a Volkswagen ellen indított per során derült fény, amelyet amerikai autótulajdonosok indítottak a német autógyártó ellen. Ennek részeként tett tanúvallomást az Albuquerque városában lévő labor egyik kutatója.

A New York Times riportja után a Volkswagen kiadott egy közleményt, amelyben a vállalat elnézést kér a kísérletek miatt. A cég azt írja, rosszak voltak a tudományos módszerek, amelyeknek a motorjaik tisztaságát  kellett volna bizonyítani és "talán jobb lett volna, ha nem is készül ilyen kutatás."

A Mercedes márkát gyártó Daimler szintén kiadott egy közleményt, ebben azt írják, kivizsgálják az E.U.G.T. által rendelt kutatást. A cég azt írta egy közleményében, hogy szükségtelennek és visszataszítónak tartja az állatokon végzett kísérleteket. A lobbiszervezetet szintén finanszírozó BMW pedig azt közölte, hogy nem tudtak arról, milyen módszerekkel végzik majd a motorok vizsgálatát, a kísérlet kialakításában a cég nem vett részt.