Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Feljelentést tett a Transparency International a letelepedési kötvények ügyében

2018.02.02. 14:18

Több esetben is szabálytalan volt a letelepedési kötvényüzletben részt vevő vállalkozások engedélyezési eljárása, amely – azonkívül, hogy bűncselekmény gyanúját veti fel – komoly nemzetbiztonsági kockázatot is jelent Magyarország számára – derült ki azokból azokból a dokumentumokból, amelyekhez a G7 jutott hozzá per útján.

A lap szerint egy kivételével az összes cég esetében törvénysértő módon járhatott el az Országgyűlés gazdasági bizottsága. Pontosabban feltételezhető, hogy a bizottság nem is tudott a törvénysértésekről, hanem a testület fideszes elnökei, előbb Rogán Antal, majd utódja, Bánki Erik, önhatalmúlag dönthetett arról, hogy a cégek kérvényei közül melyiket terjeszti a bizottsági ülés elé, és melyiket nem. Ha így történt, az felvetheti a hivatali visszaélés bűncselekményének gyanúját. 

A kötvényprogram bonyolítására jelentkező cégek kérvényeket küldtek a bizottság email-címére, elvileg minden kérvényről a bizottsági ülésen döntöttek a képviselők, vagyis a napirendi pontok között szerepelnie kellett a vállalkozások kérvényeinek. Ez azonban nem mindig történt így a G7 cikke szerint, előfordult például, hogy egy cég több országra is beadott kérvényt, de ezek közül csak az egyik került a bizottság elé. 

Olyan is történt, hogy egy cég engedélyét úgy vonták vissza, hogy nem volt meg az ehhez szükséges jogszabályi alap. A törvény szerint "azon vállalkozások jóváhagyását vissza kell vonni, amelyek az elmúlt három évben nem érték el a családtagok nélkül számított összesen száz kérelmezőt". Az érintett kötvényforgalmazó esetében azonban még nem telhetett el a megállapításához szükséges három év, hiszen még a letelepedési programot lehetővé jogszabály életbelépése óta sem telt el ennyi idő.

A cikk több, a fentiekhez hasonló példát hoz a gazdasági bizottság nem szabályszerű működésére, ennek alapján a Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a héten feljelentést tett az V. kerületi Rendőrkapitányságon hivatali visszaélés és közérdekű adatokkal való visszaélés gyanúja miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?