Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Varga: Hiányzott a bizalom, de megtanultuk a leckét

D  YT20180205007
2018.02.05. 10:52

"Magyarország megtanulta a leckét." Érdemes egyeztetni, érdemes tanulmányokat készíteni egy-egy döntés előtt, érdemes tanulmányozni külföldi példákat. Ezek közelebb tudnak vinni minket egy jól működő gazdasághoz, mondta Varga Mihály hétfőn a kormány új kkv-stratégiájának bemutatóján.

A nemzetgazdasági miniszter szerint bár Magyarországon 2010 után végre megjelent a költségvetési fegyelem, ami a vállalkozó szellemmel, és az innovációra való nyitottsággal együtt már sikeressé teheti az országot, ezek mellett szükség van bizalomra is.

Azt pedig be kell ismerni, hogy a bizalom eléggé hiányzott Magyarországról az utóbbi években.

Persze magyarok vagyunk, de legalább a gazdasági területen létre kellene hozni valamilyen konszenzust, párbeszédet, mondta Varga. Ők az NGM-ben az amerikai FED kamatdöntési gyakorlatát is tanulmányozták ahhoz, hogy megértsék, hogy is jön létre a konszenzus, illetve a bizalom.

Arra jöttek rá, hogy egy-egy döntés előtt érdemes leülni beszélni az érintettekkel, szakmai szervezetekkel, kamarával, hogy kiépüljön a bizalom. 

Ezt aztán kipróbálták a gyakorlatban is. A sok egyeztetésnek pedig meg is lett a hatása szerinte. Példaként a bértárgyalásokat hozta fel, ahol hat évre jelöltek ki közösen egy járulékcsökkentési és béremelési pályát. "El tudtunk jutni egy magas szintű kohézió állapotába, a bizalomra építve tudunk hosszútávú döntéseket létrehozni" - mondta Varga Mihály.

(Borítókép: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a magyar kis- és középvállalkozások stratégiájáról rendezett konferencián a Sofitel Budapest szállodában 2018. február 5-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI)