Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Kérik a brit kormányt, hogy találja már ki, mit akar

2018.02.07. 17:48

A brit kereskedelmi kamarai szövetség (BCC)  elnöke, Francis Martin, és vezérigazgatója, Adam Marshall nyílt levelet írtak Theresa Maynek, írja az Independent.

Az a benyomásuk ugyanis, hogy a kormánynak fogalma sincs arról, hogy pontosan és egységesen mit akarnak a brexit-tárgyalásokon, az idő meg közben szorít, és a vállalatok még egy sereg "praktikus kérdésre" nem kaptak választ.

Olyanokra figyelmeztetik a kormányt, hogy a választott képviselőknek muszáj döntéseket hozniuk, arra választották őket. De úgy látják a cégek, hogy pillanatnyilag túl erős a megosztottság a kormányban. Muszáj lenne a kormánynak kijelölnie az egyértelmű terveit és nem furán improvizálnia, mert a cégek ez alapján tudnak beruházási vagy foglalkoztatási terveket készíteni, döntéseket hozni. 

Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier szerint "egyetlen pillanatnyi vesztegetnivaló idő sincs", ha London és Brüsszel megállapodásra akar jutni a brit kilépésének feltételeiről és a brexit utáni EU-Egyesült Királyság kapcsolatrendszer részleteiről, írja az MTI.

A brit kormányon belül egyébként Boris Johnson viszi a kemény vonalat, ami alapján szinte minden kapcsolatot el kéne vágniuk az integrációs intézményekkel, hogy a lehető legszabadabbak lehessenek. A mérsékeltebbek szorosabb kapcsolatot szeretnének továbbra is az EU piacaival, köztük olyan befolyásos szereplők a vezetők, mint például Philip Hammond pénzügyminiszter vagy Amber Rudd belügyminiszter, pillanatnyilag.