Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rommá túrhatták az országot szarvasgombáért

2018.02.11. 00:27

Nem volt jó az idő a nyári szarvasgombának idén Európában, az elhúzódó, hideg tél miatt későn kezdett érni, aztán a szárazabb nyár miatt csökkent a termés, írja az MTI a szarvasgombatermesztők szövetségére hivatkozva.

A kínálat csökkenése miatt megugrott a szarvasgomba ára, 400 eurót (nagyjából 120 ezer forintot) is adtak kilójáért, egy hektárról pedig 25-40 kg szarvasgombát is lehetett szedni, ami 3-5 milliós bevételt is jelenthetett.

Ráadásul uniós pénz is bőven van ilyesmire a szarvasgomba-termő erdő létrehozását összesen mintegy 4,6 millió forinttal támogatják hektáronként, mellyel nemcsak a telepítést, hanem az ápolási költségeket is teljes mértékben finanszírozzák. A vadon élő szarvasgomba ezzel párhuzamosan teljesen eltűnhet Magyarországról, ilyen magas árak mellett ugyanis az emberek kitúrják mindenhonnan