Rogán korábbi helyettese megjelent a Budapest Banknál

2018.02.12. 17:02
Egy szomorú tragédia és több személycsere után alaposan megváltozott az Eximbank és a Budapest Bank vezetése. Hamarosan további kinevezések jönnek, ráadásul utóbbinál még várat magára a nagyobb ívű mesterterv kihirdetése. Ez azonban Orbán Viktór jóváhagyására vár.

Február 1-től Puskás András, az Eximbank volt második embere, Rogán Antal tájékoztatási miniszter korábbi belvárosi polgármester-helyettese átigazolt a Budapest Bankhoz - adta hírül a 24.hu. Az információt elismerte maga a bank is.

Változások a Budapest Banknál

Mindkét érintett bank, az Eximbank és a Budapest Bank is teljes vezetői átalakuláson ment keresztül, és biztosak lehetünk benne, hogy a két fontos pénzügyi intézmény végleges és fajsúlyos vezetése még mindig módosuni fog, és utóbbinál csak a választások után fog kialakulni a végleges csapat.

Ami tény: a Budapest Bankot idén januártól Lélfai Koppány, korábbi MFB-s vezető irányítja, de szerepe látványosan átmeneti csak. Két helyettese van, az egyik Tóth Viktor, ő az üzleti vezérigazgató-helyettes, Lélfai előtt pár hónapig megbízott vezérigazgatóként első ember is volt a BB-ben. Az "új fiú", vagyis Puskás András az Eximbank üzleti vezérhelyettese volt, de a BB-nél működtetési vezérigazgató-helyettes lett.

Puskás a politikából jött, az Eximbanknál tanulhatott bele a banki felsővezetői világba. A váltás számára szinten maradást jelent, itt is vezérhelyettes volt, ott is az lesz. 

Az Eximbank cseréi

Az Eximbank vezetése először fél éve változott, akkor távozott Fejérvári Levente operációért felelős vezérhelyettes, a szűk hármas vezetés tagja. Utána egy szomorú tragédia miatt módosult újra a vezetés: Urbán Zoltán volt vezérigazgató egy osztrák sípályán lett rosszul és nem lehetett már megmenteni az életét. A harmadik top-vezető Puskás még Urbán Zoltán életében lemondott a vezérigazgató-helyettesi posztjáról, de az Exim teljesen vezető nélkül maradt volna, így várnia kellett.

Puskás és Urbán soha nem jöttek ki egymással, de kollégáik szerint annyiban professzionálisak voltak, hogy két és fél évet azért együtt dolgoztak, tudták kezelni a konfliktusaikat.  Az Eximbankban hirtelen három vezetői helyet kellett pótolni. Dancsó József, a Magyar Államkincstár volt vezetője lett Fejérvári utódja, Urbán Zoltán volt kabinetfőnöke, jákli Gergely lett a másik üdvöske, ő lehet hamarosan az üzleti vezérigazgató-helyettes, Szijjártó Péter ugyanis őt nagyon támogatja. De hamarosan jön egy első számú vezető is, négy-öt jelölt van, de csak Orbán Viktor mondhatja ki a végső áment. Úgy tudjuk, hogy ez napokon belül megtörténhet, és a hírek szerint nem politikai, hanem bankszakmai ember lesz az új vezető.

Külön érdekesség, hogy miként folytatódik az Eximbank látványos belső botránya, amikor két egymást követő fideszes vezetői garnitúra büntetőfeljelentéssel is egymásnak esett a Lánchíd Palota kibérlése miatt. Azok közül ugyanis, akik a legjobban nyomták az ügyet, már senki nem maradt a banknál.

A mesterterv

Ami pedig a legizgalmasabb kérdést, a Budapest Bank hosszabb távú sorsát illeti, az Index úgy tudja, hogy egyetlen ember, Orbán Viktor miniszterelnök kezében van a döntés. Ő azonban nagyon nem hoz mostanában döntéseket (ebben a kérdésben a választásokig nem is fog).

Ahogy egyik forrásunk fogalmazott, korábban inkább különböző stratégiák versenyeztek, két éve még komoly, egymással versengő elképzelések voltak a BB sorsáról, most azonban már inkább csak személyek helyezkednek. Több politikus és több államközeli bankár is úgy éli meg, hogy ez egy nagyon fontos csata, amolyan élethalál harc, de valójában senki nem képes befolyásolni a kérdést.

Mint abban a híres Csányi Sándor mondásban, amikor az MKB esetleges megvétele kapcsán megüzente az OTP érdeklődését folyamatosan cáfoló MKB-vezetőknek,  "amikor lovat akarok venni, akkor nem a lóval tárgyalok, hanem a gazdájával".

Úgy tudjuk, hogy Orbán döntésében sem fog szerepet játszani, hogy az önjelölt BB-vezér aspiránsok hogyan helyezkednek, a miniszterelnök ugyanis  állítólag csak Matolcsy György jegybankelnökkel és Bártfai-Mager Andrea pénzügyi kormánybiztossal egyeztet, és teljes titoktartást vár el.