Kétmillióért tarolhatták le Mészárosék a balatonszemesi ligetet

2018.02.13. 16:34

Nagyjából kétmillió forintért adta bérbe többek közt Mészáros Lőrincéknek Balatonszemesen az önkormányzat a nyaralófalu közepén lévő ligetet, az építőcégek pedig komoly pusztítást hagytak maguk után, írja a 24.hu.

Balatoszemes közepén, a volt úttörőtábor területén a rendszerváltás után már egy rekultivált nyárfaliget volt. Az önkormányzat mondjuk már korábban sem akart semmilyen parkot oda, közparkból ugyanis hamar átminősíteték beépítetlen területté. Ám 2016-ban egyszercsak 40-45 fát kivágtak, majd markolókkal tették meglehetősen üressé a területet. Ezután munkagépek,  kőszállító kamionok és betonkeverők jelentek meg, mivel – mint később kiderült – az önkormányzat ezt, a falu közepén lévő területet adta bérbe törmeléklerakásra és betonkeverésre.

A lap szerint egyik érintett cég az R-Kord volt, de nem sikerült minden kapcsolódó szerződést megszerezniük. A leírás szerint először ráadásul azt a választ kapták, hogy az érintett szerződéseket 30 évre titkosították is. Az mindenesetre kiderült, hogy egy 7900 négyzetméteres területet 16 hónapra összesen nagyjából kétmillió forintért adott át az önkormányzat a cégnek a megjelölt célra. 

Nem csak az ár és a helyszín nagyon furcsa ebben a történetben, hanem például, hogy elvileg az önkormányzattól a helyiek azt az ígéretet kapták, hogy majd 2017 júniusában, ha az ipari terület megszűnik, a Swietelsky majd újraburkolja az utcákat a nehéz gépek felvonulása után. Ez azonban azóta sem történt meg. 

A lap által megkérdezett környékbeliek szerint Takács József polgármester elég lekezelően zavarta el az ügy iránt érdeklődőket, illetve szerinte nem is történt semmilyen környezeti kár, "környezethasználat látható" kizárólag. 2017 júniusában véget értek az infrastrukturális munkák, elmentek a munkagépek, azonbana  terület rekultivációja valahogy elmaradt. Az önkormányzat egyébként pillanatnyilag el szeretné adni az esők után sima sártengernek kinéző területet, majdnem 400 miliót szeretnének érte.