Drága whiskey-vel és Harley Davidsonnal vágna vissza az EU Trumpnak

2018.02.20. 17:12

Az Európai Bizottság hetek óta arra készül, hogy védővámokat vezet be bizonyos amerikai termékekre, ha az Egyesült Államok kormánya, Trump "Amerika az első" politikájának jegyében megemelné az EU-s termékeket sújtó vámokat - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung

A német lap szerint a bizottság úgy tervezte meg a lehetséges megtorló vámemeléseit, hogy azok kifejezetten Donald Trump elnök támogatóinak választási körzeteisújtsák. Így például emelnék a Harley Davidson motorok vámját, mert a gyártó székhelye Wisconsin államban van, ahonnan a képviselőház republikánus elnöke, a Trumpot eddig minden helyzetben támogató Paul Ryan bekerült a törvényhozásba.

Brüsszel listáján a bourbon whiskey is szerepel, mert Tennessee mellett Kentucky államban is készítik, ezt az államot pedig Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője képviseli. Számos további mezőgazdasági termék vámját is emelnék, például a Kaliforniából származó narancslét is drágábban lehetne behozni az EU-ba.

Mindez persze azért is releváns, mert az idén több államban is képviselőházi és szenátusi választások lesznek, például Paul Ryan is kampányol az idén, így több Trump párti politikust kifejezetten kellemetlenül érinthet, ha a helyi cégek drágábban tudnak termékeket eladni az EU-ba.

A listát az EU állítólag még egy korábbi, George W. Bush elnök kormányával folytatott kereskedelmi vita idején írták össze, de azóta frissítették, arra pedig gondosan ügyeltek, hogy a Kereskedelmi Világszervezet szabályainak megfeleljenek a tervezett vámemelések. 

Donald Trump januárban már elkezdett kereskedelmi háborút vívni a világgal, amikor a kormánya védővámot vetett ki a Kínából származó napelemekre és mosógépekre.  Amerikai lapok akkor arról írtak, hogy az acél és alumínium vámja lesz a következő, amit emelhet a Trump kormány.   • Tippek
  • Árfolyam