Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Ki lehet rúgni a terhes nőt is, ha leépítés van

2018.02.22. 17:21 Módosítva: 2018.02.22. 21:47

Az Európai Unió legfelsőbb bírósága a munkáltatónak adott igazat abban a munkaügyi perben, amit egy terhessége alatt elbocsátott nő indított – írja a BBC. A spanyolországi ügy mint jogi precedens azt jelenti, hogy a terhes nők kirúgására vonatkozó uniós tilalom nem alkalmazható minden esetre, vagyis a várandós kismamákat is ki lehet rúgni, ha ez nem az állapotukkal van összefüggésben. 

A konkrét eset 2013-ban történt a spanyol Bankia banknál. A pénzintézetnél leépítés volt, melynek keretében elbocsátották Jessica Porras nevű, éppen terhes alkalmazottjukat is. A nő pert indított, a nemzetállamok többségében ugyanis a törvénye tiltják az állapotos, illetve szülési szabadságon lévő nők kirúgását, és az unió vonatkozó a 92/85-ös uniós direktívája is így rendelkezik. 

Porras elvesztette a pert, ami ellen fellebbezett, a spanyol (pontosabban katalán) legfelsőbb bíróság pedig az ítélethozatal előtt arra kérte EU bíróságát, tisztázzák, milyen esetekre vonatkozik a direktíva. Az EU bírósága úgy találta, az ilyen esetek kivételt képeznek a szabály alól. Ha a cégnél leépítés van, a terhes nők is kirúghatók azzal a feltétellel, ha írásban tájékoztatják őket, milyen kritériumok alapján döntött úgy a vezetés, hogy megválik tőlük.  Mivel a Bankia ezt a feltételt teljesítette, Porras panasza nem jogos az EU-bíróság szerint. 

Az anyasággal kapcsolatos munkahelyi diszkrimináció magyarországi előfordulásával ebben a cikkünkben foglalkoztunk.   • Eladnék
  • Hírek