Varga: Nem lesz általános áfacsökkentés

D CIM20180106017
2018.02.27. 09:33 Módosítva: 2018.02.27. 15:34

Nem tervezi a kormány az általános áfakulcs csökkentését – derül ki a Világgazdaság Varga Mihállyal készített interjújából. A miniszter a témáról azt mondta, továbbra is inkább a fogyasztás, mint a jövedelmek adóztatását preferálja a kormány. Ugyanakkor további célzott támogatásokat nem zárnak ki, csak előbb kiértékelik az előző csökkentési körök (pl. sertés- és csirkehúsáfa, haláfa) hatásait.

A miniszter szerint a bérnövekedés még nem okoz strukturális gondokat, a kamatkörnyezet pedig kedvez a beruházásoknak. Varga Mihály szerint fenn kell tartani a járműipar hangsúlyos szerepét a gazdaságban, de olyan beruházásokat kell hozni, amelyek nyitnak az új autóipari tendenciák felé, és fontos a beszállítói lánc fejlesztése, a hozzáadott érték növelése.

Varga azt mondta, a köztehercsökkentés válasz arra a kihívásra, amely az elmúlt években a magyar gazdaságban megjelent. Elemzéseik azt mutatják, hogy érezhetően sem a munkahelyek számában, sem a hatékonyságban nem okozott fennakadást a bérek több mint 10 százalékos növekedése. 

Az uniós támogatásokkal kapcsolatban a tárcavezető kifejtette, várja azt a korszakot, amikor ezek mértéke megcsappan,

mert látni kell, hogy az EU-pénzekre alapozott függés, amely néhány vállalatnál kialakult, rossz irányba viszi a gazdaságot.

Varga szerint akkora pluszberuházás ömlik a magyar gazdaságba, amelyhez nincs elegendő kapacitás. Vissza kell állni a normális rendre, és a cégek kénytelenek lesznek piaci alapon finanszírozni fejlesztéseiket" – mondta.

A minisztert kérdezték arról is, tervezi-e a kormány meghosszabbítani a lakásépítésre vonatkozó kedvezményes áfaidőszakot, félő ugyanis, hogy sok nagy projekt leáll, mert a kivitelezők kifutnak az időből. A tárcavezető erre nem adott egyértelmű választ, szerinte nincs még itt az ideje a 2020-as adótörvényekről beszélni. 

(Borítókép:  Czimbal Gyula / MTI)