Olivér
4 °C
8 °C

Fehérorosz munkásokat hozna Paks 2 építésére egy KDNP-s politikus-vállalkozó

2018.02.28. 11:33 Módosítva: 2018-02-28 11:35:17

Magyarország a belarusz állami árutőzsdén keresztül vehet építési anyagokat a paksi atomerőmű bővítéséhez, és vendégmunkásokat is hozna az építkezésen dolgozni – írja a G7 a belarusz állami hírügynökségre hivatkozva. 

A BUCE nevű minszki árutőzsde azt közölte a hírügynökséggel, pénteken látogatott el hozzájuk egy magyar delegáció, amelyben részt vett a minszki Magyar Nagykövetség külgazdasági attaséja, Szentpéteri Bertalan, valamint egy szegedi építőipari cég, a Clean Star Complex Kft. képviselői. A hír szerint Varga Róbert, a Clean Star ügyvezetője és résztulajdonosa azt mondta, hogy a Magyar Nagykövetség ajánlására kereste fel az árutőzsdét.

A portál megkereste Varga Róbertet, aki azzal indokolta, hogy Belaruszból hoznának be anyagot, hogy mostanában akadozik a fabehozatal Ukrajnából az ottani politikai helyzet miatt, Belarusz viszont "Európa legerdősebb országa". Ez utóbbi tényszerűen egyébként nem igaz, igazából csak a 7. helyen áll a Világbank adatai szerint. Varga azt mondta, nincs szerződése a paksi bővítésre, de próbál majd megrendeléseket szerezni, és ehhez szeretne megfelelő hátteret biztosítani. Ha  sikerülne részt vennie a paksi bővítésben, akkor részben Fehéroroszországból biztosítana kölcsön-munkaerőt az építkezésre, mondta még el. 

Az fehéroroszországi Lukasenko-diktatúráról elég megengedően nyilatkozott Varga: 

Nagyon pozitív a klíma, nagyon rugalmasan álltak hozzám. Az terjeng róluk, hogy borzalmas diktatúra az ország, de semmi erre utalót nem érzékeltem. Semmilyen személyi kultusszal vagy rendőrállami jelenléttel nem találkoztam.

A Clean Star Complex szegedi bejegyzésű cég, tizenöt éve alapították, az építőipar mellett ipari létesítmények takarításával és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozik. A cég több nagy projektben is részt vett az utóbbi években, árbevétele 700 millió és 1,2 milliárd forint körül mozgott. Dolgozott a Duna Aszfalt alvállalkozójaként autópálya-építésen, és újított fel kormányhivatali épületet Csongrád megyében. Varga Róberttől a politizálás sem áll távol, jelenleg a szegedi KDNP elnökségének a tagja, 2014-ben pedig a Fidesz-KDNP színeiben képviselőjelölt volt a szegedi önkormányzati választáson, de nem került be a testületbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?