Angliában nem vehetnek energiaitalt a gyerekek

2018.03.05. 14:37

Hipermarketben nem nagyon fog tudni többé 16 éven aluli energiaitalt vásárolni, ugyanis a nagy kiskereskedelmi láncok önként eltiltják őket ettől egészségügyi okokra hivatkozva, írja a BBC.  

Rddig az Aldi, a Lidl, a Tesco, a Sainsbury's, a Waitrose, az Asda, a Co-op vagy a Morrisons üzletei csatlakoztak az önszabályozó lépéshez. Legújabban a Boots gyógyszertárlánc csatlakozott.

Patikalánc?

A világ szerencsésebb országaiban szabad patikaláncokat alakítani, több patika ugyanis egyebek mellett együtt egyszerűen olcsóbban tud beszerezni, készletezni, eladni dolgokat, pontosan ugyanúgy, ahogy minden más kiskereskedelmi egység. Nálunk azonban olyan erős volt a Magyar Gyógyszerészi Kamara lobbija, hogy a fogyasztók helyett egyértelműen a gazdagabb gyógyszertár-tulajdonosok érdekében visszacsináltuk a patikaliberalizációt, hogy csökkenjen a verseny. Hiába volt a lakosságnál egyértelmű siker a több patika, hosszabb nyitvatartással, javuló szolgáltatási minőséggel, hiába nem támasztja alá semmilyen közgazdasági vagy minőségbiztosítási elv azt, hogy egy modern patika kizárólag egy gyógyszerész tulajdonában működhetne optimálisan. A gyógyszerészlobbi teljes győzelemnek örülhet azóta is, 2010-ben megszüntettük a patikaláncokat és azóta új patikát is tilos nyitni, egy jó helyen lévő patika profitját lényegében semmi nem fenyegetheti Magyarországon.

Az energiaital alatt ezek a boltok azokat az italokat értik, amikben literenként 150 mg koffeinnél több van. A legtöbb említett boltban már él is ez a szabályozás, kivéve a Tescónál, ahol március 26-tól lesz érvényben. A lépésre egyébként egy komolyabb, energiaital-ellenes kampány végeként került sor, amibe kormánypárti képviselők mellett például Jamie Oliver is beszállt.