Hazahozták az MNB aranytartalékát

2018.03.07. 16:35 Módosítva: 2018.03.07. 16:35

Hazareptette a napokban az MNB a teljes aranytartalékát, mondta el Palotai Dániel ügyvezető igazgató a Portfolionak.  Ez alatt fizikai aranyrudakat kell érteni, mint a kalandfilmekben.  

Tömegben 3 tonnát tesznek ki, értékben 130 millió dollárt, ami nagyjából 33 milliárd forintot jelent jelenlegi árfolyamon. Ebből látható, hogy a teljes aranytartalékunk teljesen elhanyagolható értékű nemzetgazdasági szinten. Nem is kezeljük aktívan az aranytartalékot, ez csak úgymond megmaradt, biztos, ami biztos,  1992 óta van pont ennyi aranyunk. 

Palotai elmondása  alapján azért tartunk belőle ilyen keveset, mert befektetési eszköznek nem igazán jónak, inkább egyfajta tradicionális szerepe van, illetve valamilyen extrém vészhelyzetben talán jól jöhet még. Ezzel kapcsolatban Alan Greenspan Fed-elnököt idézte, aki 1999-ben arról beszélt, hogy 

az arany az egyetlen olyan végső fizetési forma, amit az emberiség történelmében gyakorlatilag mindig elfogadtak.

Épp ezért biztonsági okokból hozatták haza, vészhelyzetben akkor valószínűleg könnyebben fel tudjuk használni, mint ha egy külföldi aranyszámlánk van ugyanennyi tömegű aranyrúdról. Arról mondjuk nem beszélt ,hogy extrém vészhelyzet lehetőségével számolna a jegybank a közeljövőben. Palotai azt viszont elmondta, hogy másokat követünk ezzel a döntéssel, az elmúlt hetekben ugyanis Németország, Ausztria vagy Hollandia is hazavitette a megmaradt aranyát vagy annak egy részét. 

A világ legnagyobb aranytartaléka egyébként az USA-nak van, pár országot nem számítva általában az országoknak egyébként már nincs érdemi mennyiségű ilyen tartalékuk.