Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drágulhat húsvétig a tojás

2018.03.14. 08:30

2-3 forinttal emelkedhet Húsvétig a tojás fogyasztói ára, így 57-58 forintért lesz majd kapható az ünnepek előtt - ezt mondta az InfoRádiónak  Fórián Zoltán,  az Erste Bank vezető agrár-szakértőjétől.  A szakértő szerint a tavalyi tojásbotrányok után idén csak enyhe áremelkedéssel kell számolni.

Az elmúlt évben a fipronil botránnyal és a baromfi influenzával összefüggő kínálat csökkenés emelte meg nagyon a tojás árát, de idén nincs ilyen oka, így jelentős emelkedés nem várható 

- mondta Fórián Zoltán. Ahogy arról akkor részletesen beszámoltunk, 2017 nyarán kiderült, hogy több holland ipari csirketelepen egy fipronil nevű rovarirtószerrel szennyeződtek a tojások. A botrány miatt egész Európából, többek között Magyarországról is kellett visszahívni szennyezett tojásokkal készült termékeket, a tojás kínálata pedig eléggé csökkent. 

DBZOL20170102011
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Idén azonban nincs, ami a kínálatot csökkentse, csak a kereslet nő meg az ünnep alatt. A tojás ára 1 évvel ezelőtt 20 forint volt, most nagyjából 22 forintot adnak érte darabonként a felvásárlók. A KSH adatai szerint viszont jól tudjuk, hogy a tojás fogyasztói ára 55 forint volt 2018. januárjában.